Ученици от Средношколското общежитие в Плевен ще се учат на родолюбие в часове по краезнание

0
229
ученици

Учениците от Средношколското общежитие в Плевен ще се учат на родолюбие в часове по краезнание. Инициативата започна в навечерието на 10 декември – Деня на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите герои. Заниманията ще води Петко Дилков, краевед и дългогодишен председател на плевенското Дружество „Краезнание“.  

„Благодарни сме на г-н Дилков за подкрепата и времето, което ще отделя за срещи с нашите деца. Идеята е в свободен разговор учениците да научат повече за славното минало на нашия град и да се замислят как ние самите можем да допринесем за изследване на неговата история, като проучваме миналото на нашите родове. Предвиждаме и тематични занимания, посветни на народните традиции и обичаи“, информира Веселка Лилова, директор на Общежитието.

Началото на срещите по родолюбие вече е поставено с посещение в Регионалния исторически музей. Тийнейджърите са разгледали експозицията в отдел „Нова и най-нова история“, където е представено  историческото и културно развитие на Плевен непосредствено след Освобождението на България от османско владичество до наши дни.

На самия 10 декември (събота) ученици от Общежитието ще се включат в похода, организиран от Пешеходен клуб – Плевен по повод 145-та годишнина от Освобождението на града. Множеството ще тръгне от Паметника на победата край р. Вит и ще стигне до Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец”, пред който в 11 ч. ще се проведе тържествент ритуал. При Вечния огън ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към воините освободители.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here