Ученици от ПГ по туризъм “Алеко Константинов” в Плевен сплетоха венец от билки на Еньовден

0
53
Еньовден

Ученици от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, заедно с домакините от читалище “Родолюбие“ в Плевен, спазиха традициите, свързани с отбелязването на Еньовден днес. 

Явор Стоянов – председател на читалището, посрещна групата единадесетокласници, водени от техните преподаватели. Пред младежите бяха представени различни билки, събрани в ранните часове на деня. Те научиха интересни факти за значението на всяка от лечебните треви, чуха истории за самодиви и поверия, свързани с Еньовден, както и за силата на желанията в навечерието на празника. Тийнейджърите научиха още, че билките трябва да се събират по росата и че от тях самодивите правят венец, който се слага над входната врата и всеки минава под него за здраве.

Единадесетокласниците довършиха венеца, започнат от домакините, като всеки сложи билка по свой избор и я завърза с червен конец. Гостуването завърши с почерпка – домашно приготвен сок от бъз. На тръгване всеки от гостите получи букет с билки за здраве.

Празникът на билките се чества на 24 юни всяка година. На същата дата православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че по изгрев Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here