Ученици от НУ “Отец Паисий” рецитираха стихове на бележити български поети пред Панорамата по повод 10 декември

0
459
Деца - НУ "Отец Паисий"

Близо 90 ученици от третите и четвъртите класове на НУ “Отец Паисий” – Плевен, рецитираха стихове на бележити български поети пред Панорама “Плевенска епопея 1877” по повод 10 декември – Деня на освобождението на Плевен от турско робство и на преклонение на благодарните граждани пред подвига на героите. Пред монумента, сред наситената с паметни исторически събития атмосфера на Скобелевия парк-мемориал, вчера оживяха тематично творби на Иван Вазов, Дамян Дамянов, Любомир Левчев, Кръстина Тодорова, Асен Босев, Евстати Бурнаски, Иван Радоев.

Проявата е по проекта “Свободна България” във връзка с програмата „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“, уточняват от училището. “Още Стоян Заимов – за първи път в България, поставя за разглеждане и теоретично, и практически въпроса за музейната педагогика”, уточняват авторите на инциативата.

Проявата е по повод 145 години от Освобождението на Плевен и 45 години от построяването на Панорама „Плевенска епопея 1877“. Чрез беседа на екскурзоводите учениците обогатяват наученото по темата и се докосват до човешките преживявания от миналото, попадайки в театъра на военните действия за освобождението на Плевен от турско робство.

За ознаменуване на героичната дата – 10 декември, децата подредиха и тематична изложба със свои рисунки във фоайето на втория етаж на училището.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here