Ученици от класа по пиано на Антоанета Воденичарова при НУИ “П. Пипков” са с престижни награди от международен конкурс

0
522
Борил Марков
Борил Марков

Ученици от класа по пиано на Антоанета Воденичарова при Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен, са с престижни награди от първия Международен конкурс за пианисти “Солинария”, който е част от второто издание на едноименния артфестивал и се провежда онлайн при много силна конкуренция.

Николай Цветков (5 клас) спечели втора награда с изпълненията си на Соната в ре мажор, 1 част от Й. Хайдн и Емпромптю, оп. 90 #2 от Ф. Шуберт.

Николай Цветков

Борил Марков (10 клас) е отличен с трета награда за представянето на Рапсодия оп. 79 #1 от Й. Брамс и Токатина от Милчо Левиев.

Младите таланти бяха оценявани от 7-членно международно жури от утвърдени професионалисти от Германия, Италия, Армения, Гърция, Испания, Норвегия, Франция. Председател беше забележителната пианистка и педагог Лилия Бояджиева.

Основната мисия на младежки артфестивал “Солинария” е да подкрепя млади артисти в дългия път на творческо израстване, а на едноименния конкурс – да им създаде възможност за изява и израстване, като бъдат поставени в среда на реална конкуренция.

В конкурса участваха пианисти от седем възрастови групи, които се състезаваха в две категории: Категория А, която включва изпълнения на две клавирни пиеси от различни епохи – творба от европейски композитор и творба по избор, и Категория Б, в която се изисква творба от балкански композитор и творба по избор на кандидата.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here