Творческо завръщане „При българския корен“ организира Сдружение „Духът на Плевен“ в навечерието на 3 март

0
736
Трибагреник

В навечерието на Националния празник на България – 3 март, Сдружение „Духът на Плевен“ кани да се завърнем „При българския корен“, за да наситим сетивата си с всички устояли на времето изконни български ценности, да повдигнем патриотичния си дух, да почерпим от мъдростта на народа си, закодирана в песенния, музикалния, танцовия и приложен български фолклор. Събитието ще припомни прекрасни стихове за Родината и природни описания на патриарха на българската литература Иван Вазов, в чиято роля ще се превъплъти утвърдения и обичан български актьор Адриан Филипов.

Народният ни писател ще хвърли мост през вековете и ще влезе в творчески диалог със съвременната българска авторка Ивелина Радионова, която е подчинила произведенията си на българщината, патриотизма и възхищението от героичността, мъдростта и устойчивостта на народа ни и използва щедро красивите стари и позабравени български думи. Посланията на словото ще ни ориентират колко силно днес сме свързани с българския си корен и доколко оставаме верни на неговите повели: да бъдем себе си, да знаем от къде идва силата ни като народ и да се грижим за извора й, за да виждаме ясно посоката, в която ще продължим напред.

В красивата и патриотична словесна картина на България музикални щрихи ще вплетат народният певец Димитър Кермедчиев от родопското село Момчиловци, талантливият гайдар от Плевен Христо Христов, танцов ансамбъл „Чародейка“ с художествен ръководител и хореограф Десислава Цветкова – Русева и оркестрантите Йордан Лазаров (акордеон), Дарина Цекова (гъдулка) и Валентин Бунов (тъпан).

Вдъхновяващата красота на народното творчество ще се прояви и чрез изложба на стари престилки от Плевенския край. Наследници на неизчерпаемия гений на българката, учителките Димка Дилкова и Галя Йошовска от Плевен ще покажат уникални авторски мартеници и бродирани ризи с български шевици.

В духа на Националния празник на България – 3-ти март, ще бъде представена изложба за Руско-турската освободителна война (1877-78), която включва стари книги – първи издания, със спомени на опълченци и книги за войната, ордени, снимки на опълченци и копие на Самарското знаме. Експонатите са предоставени за експозицията от личната колекция на проф. д-р Георги Байчев.

Събитието е част от културния форум Плевенска артсцена „Измерения“ и се провежда под егидата на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина с управител доц. д-р Емилияна Конова. Празникът на българщината ще се състои на 2 март от 19 часа в ресторанта на хотел „Ростов“. Входът е свободен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here