Творческа работилница ще запознае млади художници от НУИ “П. Пипков” с класическите занаятчийски техники в изобразителното изкуство

0
484
НУИ "Панайот Пипков"

Творческа работилница „Арт книга“ ще се проведе в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен на 23 и 24 март 2022 г. Интригуващото събитие е част от едногодишния международен проект „Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство“, който се финансира от Националния фонд “Култура”. Организатори на проявата са Факултетът по изобразително изкуство към Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” и Сдружение „Самоводска чаршия“.

Настоящият проект е първият по рода си и има за цел да създаде мост между традиции и съвременност, да възроди класическите занаятчийски техники и да ги трансформира в съвременно изразно средство, поясни за “Духът на Плевен” доц. д-р Красимира Друмева, участник в проекта и преподавател във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Предвидените обучения, уъркшопи, ателиета и изложби ще създадат атмосфера на приемственост, ще поставят отпечатък на идентичност и принадлежност към културна общност. “Пътят към глобализацията преминава през личностно съзнаване на богатството на различията в изкуството и културата. Именно чрез съхраняването на уникалността в локалните традиции младите автори ще предоставят оригинален творчески продукт, интересен и разпознаваем за културната индустрия в световен мащаб”, убедени са авторите на идеята.

Проектът „Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство” предвижда провеждането на  творчески работилници, ателиета и изложби, насочени към обучението на млади художници във Велико Търново, Русе, Пловдив, Плевен, Сливен, Казанлък и Варна. Създадените произведения ще бъдат представени в изложби по следния график: 5-19.10.2022 г. – Градска художествена галерия “Б. Георгиев“ – Варна; 21.10–7.11.2022 г. – Художествена галерия „Елена Карамихайлова” – Шумен; 9–23.11.2022 г. – Художествена галерия – Русе; 25.11–12.12.2022 г. – Художествена галерия “Илия Бешков” – Плевен; и 14–29.12.2022 г. Изложбени зали ”Рафаел Михайлов” – Велико Търново.

Ще бъде издаден албум с архив на всички творчески работилници, изложби и акции. Водещи лектори по проекта са преподаватели от Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велико Търново, занаятчии и професионални художници с постижения в сферата на изящните и приложни изкуства. Тяхната роля ще бъде менторска, с индивидуално внимание към творческия проблем на всеки участник.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here