Тубистите Радослав Дюлгеров и Николай Темисков ще са солисти в концерта „Чиракът и неговия магьосник“ на Плевенската филхармония

0
145
Концерт - Плевенска филхармония

Тубистите Радослав Дюлгеров и Николай Темисков ще са солисти в концерта „Чиракът и неговия магьосник“ на Плевенската филхармония. Музикалният празник за ценителите на класическата музика ще е на 7 март 2024 г., от 19:00 часа, в зала „Катя Попова“ в Плевен.

В програмата са включени Симфония № 4 „Италианска“ от Феликс Менделсон – Бартолди, Софийски концертино за туба и оркестър от Стоян Бабеков и Largo al Factotum от Джоакино Росини. Диригент ще е маестро Георги Милтиядов.

Радослав Дюлгеров е роден на 17 декември 1999 г. в Копривщица. Завършва средното училище в града със специалност туризъм и организация на свободното време. Започва да свири на туба пред 2014 г. в духовия оркестър към училището в Копривщица. Там му преподава маестро Добрин Иванов. От 2018 г. е студент в Националната музикална академията „Проф. Панчо Владигеров“ в класовете на проф. д-р Атанас Карафезлиев и проф. д-р Димитър Момчилов, след което учи в класа по туба на хон. ас. Николай Темнисков. От 2018 г. свири в оркестъра на Софийската опера и балет.

Николай Темнисков е роден през 1968 г. в София. Завършва НМУ „Любомир Пипков“, където учи туба при Павел Яковчев, а в Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ негови преподаватели са професорите Димитър Момчилов и Костадин Чилев. През 1984 г. Николай Темнисков е един от създателите на Духовия ансамбъл „Академик брас“, с който през 1986 г. става лауреат на IV Национален конкурс за камерна музика „Златната Диана“ в Ямбол. Между 1992 и 1997 г., а след това от 2012 до 2014 г. е артист-оркестрант в Софийския духов оркестър, от 2006 е постоянен член на Медния духов квинтет „София“ (Национален радио брас), а от 2014 г. е постоянен член на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Като солист Темнисков се изявява със СО на БНР, филхармоничните оркестри на Плевен, Пазарджик и Враца, камерните оркестри на Габрово, Перник, Ямбол и Камерния оркестър „AGBU“ – София, „Симфониета“ – София и „Симфониета дел Арте“ – Виена, духовите оркестри на Велико Търново, Добрич, Перник и София. Член е и солист на много камерни формации, с които осъществява премиерни изпълнения на много български и чужди автори и реализира записи за фонда на БНР. През 2011 г. е поканен от Европейската асоциация на музикалните конкурси за младежи (MCY) за председател на международното жури на конкурса „Нитрианска лютня“ – Словакия.

През 2008 г. заедно с флейтистката Росица Бояджиева основават дуо, което успешно концертира, а богатият им репертоар обхваща както образци от старинната музика, аранжирани за флейта и туба, така и оригинални творби от западноевропейската литература и такива от съвременни автори, написани специално за тях: Марин Големинов, Николай Кауфман, Румен Бояджиев-син, Стоян Бабеков, Ангел Добрев, Петър Крумов и др.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here