Троянското читалище „Наука – 1870” гостува в Плевен с танцовия спектакъл “Картини от България”

0
700
Картини от България

Троянското читалище „Наука – 1870” ще гостува в Плевен с танцовия спектакъл “Картини от България”. Музикалното събитие ще е на 14 ноември, от 19 часа, в Драматично-куклен театър “Иван Радоев”.

Ще участват Фолклорен ансамбъл „Траяна“, Дамски камерен хор, Фолклорна формация „Ха, за здраве!”, Студия „Гласове“, Любителски театрален състав. Идеята, хореографията и режисурата са на Мирослав Димитров, директор на Ансамбъл „Пирин” и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Траяна” при читалище „Наука – 1870” от 2020 година. Спектакълът е посветен и на 150-тата годишнина на читалището, която е отбелязана през юли 2022 г.

„Картини от България“ представя характерни танци, музика и носии от четири фолклорни области – Родопска, Пиринска, Тракийска и Северняшка. Сценичният разказ се допълва от мултимедия, има препратки към традициите, обичаите, бита, занаятите и местната традиционна кухня на Троянския край. Представят се типични за региона занаяти като грънчарството, рядко срещани музикални инструменти като окарината, както и характерни ястия, каквото е сватбарското жито от с. Гумощник и др.

Главно действащо лице в спектакъла е разказвачът (актьорът Тодор Бенчев), който е свързващото звено между отделните картини. Той се превъплъщава в ролята на троянски майстор-грънчар, който с пълната си с шарени грънци каруца обикаля пазарите и панаирите на четирите области и сравнява бита, обичаите, занаятите и кулинарните им специалитети.

Музиката на спектакъла е на композитора Стоимен Добрев, народните носиите на танцьорите са произведени в с. Първомай, Петричко, от Йордан Николов – хореограф на ансамбъл „Гайтан”, а автор на текста към презентациите е Вихра Петрова.

Проектът е подкрепен от Национален фонд култура по програмата „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство 21” и Община Троян.

Снимка: „Троян 21“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here