Трима плевенски художници участват в Националния пленер по живопис „Хелиополис“ 2020 в Обзор

0
895
Пленер "Хелиополис"
Пленер "Хелиополис", снимка - архив

Трима плевенски художници участват в Националния пленер по живопис „Хелиополис“ 2020, който се провежда в Обзор от 5 до 12 септември. Това са Милена Костуркова, Румяна Живкова и Огнян Кузманов, който е автор на идеята и куратор на проекта. Останалите утвърдени артисти, които творят сред красива и уютна атмосфера, са Ангелина Недин, Анна Васева, Георги Георгиев, Петър Петров, Румен Дешев и Теменужка Димова, както и осмокласничката Дона Недин. Събитието се провежда за пети път и е под патронажа на кмета на черноморския град – Христо Янев, и ще завърши с изложба в крайбрежния парк.

Националният пленер по живопис „Хелиополис“ материализира виждането на Огнян Кузманов за изграждане на културни мостове. Той среща подкрепа в лицето на Христо Янев, който управлява града вече 2 мандата, и успява да мотивира десетки стойностни творци да създават изкуство в Обзор, както и спомоществователи да продкрепят инициативата.

Пленерът се провежда по 2 пъти в годината – пролет и есен, като първото му издание през 2020 г. не се състоя заради епидемията от коронавирус. „Иска ми се тези културни мостове да намерят стабилна почва в Обзор, където да създадем едно артселище. Идеята ми е една галерия – на принципа на пчелната пита, да се разраства със студиа за художници и да се удължи туристическият сезон – да е от май до септември месец. Това ще е място, на което ще се срещат Изтокът и Западът, ще се реализират пленери, симпозиуми и всякакви други форми, свързани с изкуството и обърнати и към децата, тъй като там има лагери за деца от Украйна, Русия и др.“, споделя идеите си Огнян Кузманов и добавя, че в черноморския град се провеждат по 60 фестивала през лятото – в Амфитеатъра, в сърцето на града.

„Там кипи живот и когато добавим и нашето изкуство, ще бъде фантастично за това място. Много съм щастлив, че всяка година пленерите там са събития и създават прекрасни приятелства“, коментира още той.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here