Три премиерни спектакъла представят на сцената на ДКТ “Иван Радоев” през септември

0
399
ДКТ

Три премиерни спектакъла ще имат възможност да гледат ценителите на театралното изкуство на сцената на ДКТ “Иван Радоев” в Плевен през месец септември.

“Нацията на влюбените” е първата премиера за новия театрален сезон. Постановката ще бъде представена на 5 септември, от 19 ч.

Автор на пиесата е Михаил Дурненков – той създава творбата си по „Време second hand“ на писателката от Беларус Светлана Алексиевич, която е отличена с Нобелова награда за литература за 2015 г. Режисьор е Мартинш Ейхе (Латвия), сценографията е на Памела Бутане (Латвия), а хореографията – на Анна Кабакова и Яница Атанасова.

Участват актьорите от плевенската трупа Диана Ханджиева, Йоана Кирчева, Камелия Хатиб, Екатерина Стоянова, Красимира Кузманова – Кокран, Маргарита Костова, Мария Илиева, Милена Ерменкова, Надя Керанова, Нина Илиева, Теона Димова, Александър Кънев, Антъни Пенев, Валентин Василев, Васил Витанов, Мариан Дулчев, Михаил Михайлов и Сергей Константинов.

Във „Време second hand“ авторката е събрала записвани в продължение на години в края на миналия и началото на този век истории на стотици обикновени хора, преживели епохата на Съветския съюз. Както самата Алексиевич пише в сайта си, за свой писателски жанр е избрала гласовете човешки: на хората от улицата, зад стъклото на прозорците…

Острата и откровено човешка лична позиция на писателката за случващото се в родината й и в Русия изобщо среща обществен отглас по-често в чужбина. А там, където е родена и отрасла, вече я хулят и официалната позиция на институции и критика не е изпълнена с любов. В момента тя живее в Германия.

Драматургът Михаил Дурненков подбира 15-ина лични истории от романа на Алексиевич – предимно на жени, и създава своята пиеса „Нацията на влюбените”. Самата авторка е дала благословията си за текста. В спектакъла се използва много широко мултимедия. Визуалните решения в спектакъла са много интересни, както и декорът. Специално за представлението е композирана музика.

Спектакълът беше представен предпремиерно на плевенска сцена на 5 май 2023 г.    

Второто ново заглавие в афиша на Плевенския театър за септември е “Когато гръм удари” от П. К. Яворов. Премиерата ще е на 14 септември, от 19 ч. Режисьори са Ростислав Георгиев и Люба Тодорова. Участват актьорите от плевенската трупа Ива Николова, Адриан Филипов, Генади Николов, Антъни Пенев, Теона Димова и Васил Витанов. Сценографията е на Дарена Донева, а музиката – на Давид Кокончев.

„…В главата ми се върти постоянно сюжетът на една драма, който не ми дава мира. Действието се развива в един голям чифлик, под сянката на стари дъбове и лъчите на късно лято. Чувствувам да ме заобикаля едва трептящата атмосфера на тоя живот, в който всичко е спокойно като повърхността на застояла вода. Внезапно, след повече от двадесет години, в тая вода пада един камък и разтърсва гладката повърхност, за да се види целия процес на отровно гниене, който се е извършвал в дълбочините. После отново повърхността се успокоява и само малки мехурчета от нея издават процеси на вътрешно разложение…“, пише Яворов за своята пиеса.

Това е история за сблъсъка с истината, която поставя собствената ти същност и тази на другия под въпрос, независимо колко добре познаваш и двамата. Героите в нея притежават онези нюанси, заради които не можем да приемем един от тях за отрицитален, или друг като изцяло положителен.

“Лакомият змей” по Тери Джоунс е третата нова постановка на ДКТ “Иван Радоев”, която ще бъде представена пред детска аудитория през септември. Режисьор е Милена Мавродинова. Премиерните спектакли са на 30 септември – от 11 и 13 ч.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here