Три концерта и представяне на книги на Петър Чухов могат да посетят плевенчани днес

0
528
Жарава
Студентска музикална формация „Жарава“ с ръководител Владимир Величков при Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Три концерта и представяне на книги на Петър Чухов могат да посетят плевенчани днес. Литературното събитие се организира от Дружеството на писателите в Плевен и ще срещне публиката с поета и неговите произведения “Есенен Великден” и “Запокитеност” в ХГ Дарения “Колекция Светлин Русев”, в 18 часа.

За автора проф. д.н. Пламен Дойнов – поет, драматург, литературен историк и критик, ректор на Нов български университет, казва: „Няма друг в българската поезия от началото на 21 век, чийто почерк толкова внимателно да работи върху преобръщането на всекидневните гледки и ситуации в смислови бездни и височини. Чухов опитомява света, като го преобразява по целия вертикал от възможни значения. Независимо дали се изкачва нагоре (към Бога), или слиза надолу (към Ада), Петър Чухов знае пътя – и за двете се изискват уменията на алпинист, който, вместо върху обезопасяващо въже, издевателстващо се люлее върху въжения мост на поетическата ирония.“

За музикалната атмосфера по време на срещата ще се погрижи Вокален състав “Евъргрийн” от НУИ “Панайот Пипков” с ръководител Дияна Русева.

В света на музиката тази вечер има три интересни събития. В 19 часа, в читалище “Съгласие 1869, започва Концерт на Плевенска филхармония и солистите Теодосий Спасов – кавал, и Борислав Йоцов – кларинет, който и ще дирижира. В програмата са включени световната премиера на Концертино за кавал, кларинет и оркестър от Христо Йоцов, Концерт за кавал, кларинет и оркестър от Теодосий Спасов и „Три симфонични картини“ за оркестър от Ангел Заберски.

В 19,30 часа, на открита сцена в двора на НУ “Христо Ботев” в Плевен, ще се изяви студентската формация “Jarava“ с ръководител Владимир Величков при Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Събитието е по повод 90 години от създаването на Начално училище “Христо Ботев”.

По-късно, в 20,30 часа, на площад “Възраждане” започва концерт на Биг бенд “Плевен” с диригент Пламен Марков. Събитието е част от програмата на Община Плевен, с която се отбелязва Празника на града – 15 май.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here