Три изложби и концерт на Духовия оркестър ще зарадват плевенчани в Нощта на галериите в ХГ “Илия Бешков

0
191
Художествена галерия "Илия Бешков"

Три изложби и концерт на Духовия оркестър с диригент Пламен Марков ще зарадват плевенчани в Нощта на галериите в ХГ “Илия Бешков – 11 май. Началният час на събитията е 18,30 ч., а входът е свободен.

Ценителите на изобразителното изкуство ще могат да се насладят на живописта на Йордан Кацамунски, на хартията, графиката и колажа на Недко Недков и на експозицията със съвременен текстил “Материалът” с куратор проф. Анна Бояджиева.

Йордан Кацамунски (1943 – 2015 г.) е роден в град Плевен. През 1971 г. завършва живопис в Академията за изящни изкуства в Белград, Сърбия, при професорите Младен Сърбинович и Раденко Мишевич. От 1972 г. е член на Съюза на българските художници.

Има над 15 самостоятелни изложби, организирани в София, Орешак, Плевен, Сливен, Варна, Пловдив, Букурещ, Будапеща. Участва в ОХИ в България и в представяния на българското изобразително изкуство във Великобритания, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Русия, Франция, Холандия, Япония, Швейцария и други.

Цял живот изгражда естетските си и изчистени живописни композиции, пейзажи и натюрморти. Лаконичните му и пестеливи живописни експресии са спонтанният изказ на неговата тиха и ненатрапчива същност. Самостоятелните му творчески изяви са също толкова редки, но убедителни. Характерният му и разпознаваем стил носят на Йордан Кацамунски най-престижните награди за живопис в България.

Недко Недков е завършил през 1993 година ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – специалност „Графика“, при проф. М. Бумов. Директор е на Художествената галерия в Добрич. Постепенно започва да “любопитства” за технологията на хартията, а по-късно да експериментира в правенето й. През 1995 г. е първата му самостоятелна изложба „Графика и ръчна хартия“. Това са първите му опити и експерименти в правенето на ръчна хартия и печатането върху нея. По това време стартира и пленерът “Хартията” и става ясно, че темата занимава много негови колеги и че хартията е материал с изключителни възможности. Автор е на Международния проект Експеримент студио “Хартия и графика заедно”, който обединява работата на художници от цял свят, приемащи идеята за популяризирането на работата с ръчна хартия и използването й в съвременната графика. В проекта се включват десетки участници от България, Македония, Словения, Беларус, Белгия, Финландия, Румъния, Япония, Аржентина, Канада и др.

Недко Недков признава, че процесът на работа му е по-интересен от крайния резултат и обича да си измисля свои начини, както за работа с хартията, така и за печатането на графика. В творческата работа се вдъхновява от различни теми, които най-често са в сферата на усещанията и личните преживявания. А това, което търси, е въздействието и внушението на някаква идея. Смята, че съвременното изкуство има за цел не да “изобразява”, а да внушава нещо – оттам въздействието е основен критерий за оценка.

Художникът има над 15 самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции. 

Експозицията със съвременен текстил “Материалът” с куратор проф. Анна Бояджиева, която се представя и със свои работи, ще покаже над 25 интересни автори.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here