Татяна Йорданова от град Левски е с две награди журналистика

0
415
Татяна Йорданова

Татяна Йорданова от град Левски, която е репортер на предаването “По света и у нас” по БНТ, е отличена с две престижни награди за журналистика. Едната е „Даниела Сеизова – в името на живота“ – в категория “Разследващ репортаж”. Отличието й бе връчена от съпруга на Даниела Сеизова с думите, че журналистиката има нужда от повече хора, които да търсят отговорите зад привидното.

Йорданова беше отличена за репортажа й от Студентски град в София, с който показа, че не се спазва забраната за продажба на райски газ на непълнолетни.

По повод материала си журналистката сподели: “Отидох там целенасочено, за да проверя дали забраната за продажба на райски газ сред непълнолетни се спазва. В късните часове на денонощието около дискотеките се срещат и непълнолетни лица, и пълнолетни, които усложливо помагат на своите приятели, които нямат навършени 18 години, да купят райски газ – в неограничени количества. Репортажът, който заснех почти изцяло с телефона си, показа, че законотворчеството е безсмислено, когато е направено по начин, който не може да гарантира спазването му.”

Наградите се връчват за 13-та година, в 13 категории и са в памет на журналистката Даниела Сеизова. Организатор на събитието е Федерация „Български пациентски форум“.

Татяна Йорданова е и сред призьорите на медийните годишни награди за качествена журналистика „Валя Крушкина – журналистика за хората“. В категория “Журналист – надежда” тя е отличена с III-то място, като това е четвъртото й отличие в тази категория. Тази година то е за материала й „А ако Георги Семерджиев беше швейцарец?“

Татяна Йорданова сподели: “Провокирана от тежката катастрофа в София, която отекна в цяла България и която сложи край на живота на две момичета, реших да потърся системния проблем. Този отвъд името „Георги Семерджиев“.

Потърсих отговора на въпроса кой създава, отглежда и поощрява рецидивистите на пътя. И не е ли Семерджиев продукт на държавата, в която живеем. Свързах се с хора от други страни, за да проверя какви биха били наказанията при тях при дори дребни нарушения на пътя.

Светът изглежда различен от различните точки на картата. Не заради климата, не заради богатствата, а заради хората. Толерантността изглежда също може да убива. Когато е към наглостта.”

Медийните награди за качествена журналистика „Валя Крушкина – журналистика за хората“ се проведоха за единадесета поредна година. Наградите са част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. След две години на социална изолация и невъзможност за случване на събития на живо, на 5-ти декември 2022 година в Литературен клуб „Перото“ се състоя официална церемония, на която бяха обявени призьорите в четирите категории на конкурса, както и носителя на Голямата награда. Отличените получиха „стъклената круша“ – символ на конкурса и грамота.

Професионално и безпристрастно жури оцени общо 129 журналистически материала, появили се в медийното пространство между 11 септември 2021-ва и 11 септември 2022-ра – конкурсната година, рамкирана от рождения ден на Валя Крушкина – дългогодишен журналист на БНТ. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here