Танцьори от НУИ “П. Пипков” спечелиха престижни награди от XXI-вия Национален и II-ри Международен фестивал на камерния танц

0
368
Танци - НУИ

Танцьори от НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, спечелиха втора и трета награда от XXI-вия Национален и II-ри Международен фестивал на камерния танц, който се проведе в град Хасково от 26 до 28 април 2024 г. Организатори са Община Хасково и Младежкият център, който беше и домакин на събитието.

Плевенските таланти от 11 клас на специалността “Български танци” имаха две сценични изяви на конкурсния подиум. С танца „Кукли“ по хореография на Маргарита Дикова и музика на Живка Клинкова те спечелиха втора награда, а за „Джиновски камерен танц“ по хореография на проф. Кирил Дженев и музика на проф. Кирил Стефанов бяха отличени с трета награда. Ръководител на танцьорите е Галина Георгиева.

Участниците във фестивала бяха оценени от жури в състав Мирослав Димитров – главен художествен ръководител на ТА „Пирин“ – Благоевград, Росен Канев – премиер-солист и репетитор на Софийската опера и балет, и Цветанка Гергинова – директор на „Артс Дивелъпинг Център“ и артдиректор на Студио за модерен танц.


Танцовият форум е уникален и единствен в България, поради изискването да бъдат представени нови сюжетни авторски хореографии в камерен състав до 8 танцьори и поради факта, че събира на една сцена танцьори от националните училища по изкуствата от страната.

Фестивалът на камерния танц се провежда от 2003 година, а от две години е и с международно участие. За първи път се конкурираха водещите училища по изкуства в страната от София, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора. Организаторите отчетоха повишен интерес в направление “Български народни танци”, както при професионалистите, така и при непрофесионалистите. За първи път на хасковска сцена се изявиха и талантливите ученици от Държавното музикално-балетно училище „Илия Николовски – Луи” от Скопие, Република Северна Македония.

За три дни на сцената на Младежкия център в Хасково бяха представени 432 танца, а участниците бяха над 550 от 50 танцови формации от 20 града.

Фестивалът на камерния танц има състезателен характер в четири направления: “Български народни танци“, “Класически танци“, “Характерни танци“ и “Съвременни танци“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here