Световноизвестният цигулар Роман Федчук ще е солист в концерта „Брамс 1+1“ на Плевенската филхармония

0
419
Роман Федчук

Световноизвестният цигулар Роман Федчук от Украйна ще е солист в концерт на Плевенската филхармония. Музикалното събитие ще е на 25 ноември 2021 г. от 19 часа, в зала „Емил Димитров“.

В програмата са включени Симфония № 1 – С moll, op. 68, и Концерт за цигулка и оркестър № 1 – D dur, op. 77 от Йоханес Брамс.

Професор Роман Федчук е преподавател в Държавната консерватория в Пилзен – Чехия. Притежава цигулка „Гуарнери“, създадена от Андреа Гуарнери, родоначалник на прочутата лютиерска династия „Гуарнери“, чийто струнни инструменти се отличават с мек звук и богат резонанс. Майсторите от Кремонската школа („Амати“, „Гуарнери“, „Страдивари“, XVI-XVIII век) са използвали т. нар. балканска елха или български смърч за изработването на корпуса на своите струнни инструменти.

Този вид дърво се отличава със специална структура, като пръстените, по които може да се съди за годините му, са по-широки, отколкото при алпийската елха. По това се разбира дали инструментът е изработен от италиански, австрийски или немски майстори. Използването на различен дървесен материал определя различните звукови характеристики на инструмента.

Цигулката „Гуарнери“, на която свири Роман Федчук, е част от колекцията на неговия брат и е произведена през 17 век.

Диригент на концерта в Плевен ще е маестро Станислав Ушев.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here