Стихове на Весела Димова, картини на Костика и цигулката на Чавдар Вълков разказаха история за вечните стойности в живота

0
1067

Стихове на Весела Димова, картини на Константин Симеонов – Костика и цигулката на Чавдар Вълков разказаха история за вечните стойности в живота. Срещата с публиката беше под открито небе снощи – пред Атцентър „Плевен“ в Градската градина.

Стефка Григорова – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Плевен, запозна аудиторията с идеята за създаването на луксозна книга-албум „Цветове и думи“, събрала творби на скулптора и художник Константин Симеонов – Костика и стихове по тях на Весела Димова. Проектът е вдъхновен от съвместна изложба на автора, който вече не е между живите, и неговата съпруга Убавка Тончев – също скулптор и художник. В последния ден от експозицията поетесата я посещава и остава поразена от въздействието на произведенията на един автор, който не е познавала приживе, но има възможност да го усети в пълнота чрез създаденото от него. Малко преди тази паметна среща се е запознала със съпругата му, която е нейният гид в това пространство на изобразителното изкуство.

Картините въздействат толкова силно върху поетесата, че тя създава на един дъх няколко стихотворения по тях. Постепенно се формира поредица от 30 поетични творби, създадени по 30 картини на Костика. Произведенията са събрани в прекрасна книга-албум, предпечатът на която е дело на плевенския художник и поет Иван Велчев – Йово, и на Убавка Танчев.

Снощи публиката се срещна с тези картини, наредени на стативи в полукръг, а в центъра му заемаше своето почетно място масленият портрет на Константин Симеонов – Костика, създаден от неговата съпруга Убавка Тончев. Чавдар Вълков изпълни “Secret Garden – Song” и въведе аудиторията в настроението на вечерта, след което започна рециталът на Весела Димова и актьорът Сергей Константинов, едно от стихотворенията прозвуча в изпълнение на актрисата Мариета Калъпова.

Публиката съпреживя поетични миниатюри за любовта, самотата, победата и поражението, приятелството, което продължава и в безкрая, за красотата на лятото, морето и едно важно писмо, политнало като хвърчило, за страха, нежността, музиката, за птицата, родена като човек, и един небесен валс, преодолял измислената граница между живота и смъртта.

Музиката на словото преливаше в цигулковите изпълнения на Чавдар Вълков, който представи още „Клоунът“ на Васил Найденов, „Adagio in G minor“ от Албинони и валса „Домино“ от Луис Ферари.

На финала на вечерта Убавка Тончев благодари на присъстващите за споделения празник, а публиката награди участниците в събитието с продължителни аплаузи и цветя. След това желаещите имаха възможност да си закупят книгата-албум „Цветове и думи“ и да получат автограф от Весела Димова.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here