STEM център по природни науки, изследвания и иновации „Професор Минко Балкански“ откриват в СУ “Иван Вазов” в Плевен

0
578
СУ
СУ "Иван Вазов" - Плевен

Модерен STEM център по природни науки, изследвания и иновации „Професор Минко Балкански“ ще бъде открит в Средно училище „Иван Вазов“ в Плевен, информират от училището. Събитието ще е в Деня на народните будители – 1 ноември.

Придобивката за елитната плевенска гимназия е в резултат от екипна двугодишна работа и ще допринесе учениците да имат още по-интригуващи занятия в четирите лаборатории. Кабинетите по физика и астрономия и по математика и роботика са разположени в съседство на третия етаж, а над тях са тези по биология и химия.

“Името на центъра избрахме, впечатлени от достиженията на световнопризнатия физик проф. Минко Балкански. За нас е чест центърът да бъде свързван с личността на такъв благодетел и радетел на науката и просперитета на българското образование”, споделят от СУ “Иван Вазов”.  

Работата по обзавеждането и дизайна на STEM центъра и по стенописите около лабораториите е вследствие на проучвания и сериозна работа. Още първия стенопис, намиращ се на третия етаж, привлича вниманието. Той представлява красиво дърво, клоните на което разкриват връзката между четирите лаборатории. Съществена роля имат и цветовете. Червеният цвят е деликатно вплетен във всеки кът от кабинета по физика, оранжевият – в този по математика, а зеленият и синият съответно са основни в кабинетите по биология и по химия.

Центърът е модерен, високотехнологичен и впечатлява с новаторството. Символика е вложена и в двуцветната настилка на коридорите, а знаците на науката са поставени по стълбите и етажите. Погледите са привлечени от математически и физични формули, биологични равнища, химични взаимодействия и пространствени структури. Важно допълнение е и Менделеевата таблица, която заема цялата стена между двата етажа.

И четирите лаборатории са оборудвани с интерактивни и черни стъклени дъски, на които се пише с бял маркер. Всеки кабинет разполага с интересни уреди и помощни материали за учениците, които ще направят работата им още по-приятна и интересна. В кабинета по математика всяко ученическо работно място е оборудвано с лаптоп, а оранжевите витрини, показващи най-различни стереометрични тела, са подходящо осветени. Лабораториите на четвъртия етаж разполагат с нестандартни маси, които съответстват стилово на цялостния дизайн на обстановката. Масите са многофункционални и могат да се използват както самостоятелно, така и обединени в различни модули. Има и подходящо оборудвани шкафове, както и мивки.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here