Среща с писателката Виктория Бешлийска и работилница по грънчарство със Захари Иванов ще се състоят в Плевен

0
872
Глина - Виктория Бешлийска
Колаж: читалище "Съгласие 1869"

Среща с писателката Виктория Бешлийска, автор на нашумелия роман “Глина”, и работилница по грънчарство с майстор Захари Иванов ще се състоят в читалище “Съгласие” в Плевен на 25 май 2022 г. Срещата с авторката е в 18 часа в зала “Емил Димитров”, като входът е свободен, а работилничката за малки и големи започва в 10 часа и продължава до 17 часа, като цената е 10 лева за изработка на глинен съд – необходимо е предварително записване на телефон 0895 807777 или 064824242.  

Дебютната книга на плевенчанката (с десет издания до момента) покори хиляди читатели с вълнуващата история, разиграла се в малкото село Бусинци, Трънско, през ХVII век. Героите са дълбоко завладяващи, обичащи, страдащи и пълнокръвни. Романът „Глина“ съживява автентичността на старите български занаяти и подчертава красотата на нашия език. Думите и образите в него са толкова въздействащи, че провокират човек да търси твореца в себе си, да се замисли дали извайва своята личност, или я руши. А любовта между Жара и Велико вдъхновява и пречиства.

Виктория Бешлийска е автор на фейсбук блога „По дирите на думите“, който търси, открива и събира стари български думи, лични истории и спомени. Страстта на авторката към миналото и позабравените думи в българския език са отразени в дебютната й книга. Писателката попада случайно в с. Бусинци преди две години и половина. Тогава разглежда Музея на Бусинската керамика и е силно впечатлена не само от изяществото на съдовете и вниманието към рисунъка, но и от богатата история на това село.

Днес там живеят около трийсетина души, но преди няколко века в Бусинци, наричано тогава Бусинче, е имало близо 300 грънчарски колела, а грънчарството е било основен поминък. Авторката се вдъхновява от легендата за турския султан, който позволил единствено на местните майстори да пътуват свободно из империята, за да продават съдовете си. Писателката прекарва в Бусинци три месеца, докато пише на един дъх романа си, черпейки информация и вдъхновение от първоизточника.

Когато решава да проучи този занаят и да популяризира информацията за него чрез книгата си, тя стига до Захари Иванов – грънчар, който над 20 години изучава тънкостите на Бусинската керамика от местните хора. Майсторът се е посветил на каузата да възроди традицията на Бусинската керамична школа – една от най-старите по нашите земи, и да предаде наученото на своите ученици. За тази школа са характерни пищното скулптурно изграждане на фигуралните композиции върху ритуалните съдове и богатото им оцветяване в различни нюанси на зеленото и жълтото. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here