Спектакълът-събитие „Портретът на Дориан Грей“ на Благоевградския театър ще зарадва и плевенската публика

0
726
Портретът на Дориан Грей

Спектакълът-събитие „Портретът на Дориан Грей“ на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, ще зарадва и плевенската публика. Представлението ще е на 2 април от 19 ч. в Драматично-куклен театър „Иван Родев“.

Постановката по едноимения роман на Оскар Уайлд е с режисьор Стайко Мурджев, а прекрасният превод е на Деница Димитрова. Блестящата игра на Севар Иванов в ролята на Дориан Грей оставя без дъх зрителя. Неговите трансформации от невинен младеж до злодей са съвършени и му донесоха номинация за театралните награди „Икар“ 2020 – в категория Водеща мъжка роля. Александър Хаджиангелов е номиниран за Поддържаща мъжка роля за образа на Базил Хоулърд, а Петър Дундаков – за авторската си музика. Калин Врачански играе лукавия лорд Хенри Уотън, чрез който предава типичния хумор на Оскар Уайлд и за пореден път пленява сърцата на публиката.

„Портретът на Дориан Грей“ е спектакъл за култа към младостта и красотата, за нарцисизма като болест, за тънката линия между изкуството и живота, за хедонизма като начин на съществуване и за това какво се случва с душата, скрита зад външното съвършенство. Спектакълът е амалгама между театър и литература, съчетаващ епохата на Оскар Уайлд и космополитното живеене тук и сега, търсещ съвременния ключ към едно от най-великите произведения на литературната класика.

Основната сюжетна линия разказва за магически портрет, който започва да старее, докато младежът, нарисуван на него, запазва красотата и очарованието си през годините. Но каква е цената на тази вечната младост, заслужава ли си да спечелиш целия свят, ако погубиш душата си – на тези основни въпроси търси отговори постановката.

Представлението се превърна в събитие още с премиерата си през миналата година и предизвика интереса на театралната гилдия в страната. За няколко месеца „Портретът на Дориан Грей” стана част от афиша на няколко театрални фестивала и прегледи в страната – Международен театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ – Благоевград, Театрален фестивал „Театър, обичам те“ – Хасково, Есенен театрален салон в Сливен, а на 8 октомври 2019 г спектакълът откри Международния театрален фестивал Joakim InterFest в Княжевско-сръбски театър в Крагуевац, Сърбия.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here