Спектакълът “Опашката” на Плевенския театър е с две номинации за Националните награди “Икар” 2022

0
438
Опашката
Снимка: ДКТ "Иван Радоев

Спектакълът “Опашката” на Плевенския театър е с две номинации за Националните награди “Икар” 2022 на Съюза на артистите в България. Постановката на режисьора Явор Гърдев по едноименния роман на Захари Карабашлиев се конкурира в две категории с други знакови заглавия в културния афиш на страната.

Владимир Карамазов е с номинация за „Водеща мъжка роля“ за яркия образ на Кандидата, който създаде в постановката. За този приз се борят още Александър Митрев за ролята на Бартълби в спектакъла „Бартълби, писарят“ под режисурата на Марий Росен (Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“) и Камен Донев за превъплъщението му в Сирано дьо Бержерак в едноименната пиеса от Едмон Ростан, с режисьор Стоян Радев (Театър „Българска армия“).

Отличието в категория “Авторска музика” може да спечели Калин Николов, автор на оригиналната музика на “Опашката”. Тук ще се доказват чрез творчеството си още Асен Аврамов – за „Майстора и Маргарита“ по Михаил Булгаков, с режисьор Николай Поляков (Младежки театър „Николай Бинев“) и Николай Иванов – за „Шахнаме: Сказание за Зал“ по Фердоуси, с режисьор и сценарист Елена Панайотова (Театър “Азарян”, Национален дворец на културата и Фондация „Ден Гри“).

Плевенчанката Веселка Кунчева, която от началото на творческия сезон 2021/2022 е щатен режисьор в Пловдивска опера, и Мариета Голомехова (сценография и кукли) са номинирани за екипно постижение в кукленото изкуство за възрастни в постановката „Прегаряне“ – по идея на Ина Божидарова и Веселка Кунчева, която освен това е автор на текста и режисьор (Държавен куклен театър – Стара Загора).

Желаещите могат да гласуват за най-добро представление от всички номинирани за наградите “Икар” 2022 в категориите драматичен спектакъл, куклен спектакъл и съвременен танц и пърформанс. Може да се подкрепи само едно представление във всяка от категориите, като гласът остава анонимен. Вотът ще бъде активен до 00:00 ч. на 27 март 2022 г.

Победителите ще бъдат обявени на официалната церемония по връчването на Националните награди “Икар” 2022 – в Народния театър ,,Иван Вазов“, на 27 март от 19:00 ч. Записът на церемонията ще бъде излъчен по Българската национална телевизия същата вечер, от 22:00 ч.

Председателят на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев, днес обяви на пресконференция и трите специални отличия. Наградата за изключителен принос в областта на музиката е за певицата Мими Николова, за чест и достойнство – за актьора Симеон Алексиев от Пловдивския театър, а за изключителен принос в областта на българския театър – за режисьора Асен Шопов.

Представители на комисията, определила номинациите за най-добри постижения в областта на драматичния театър, бяха театроведът доц. д-р Румяна Николова, режисьорът Василена Радева и актьорът Боян Арсов. Представител на комисията, която определя номинираните за най-добри постижения в областта на кукленото изкуство, беше актьорът Румен Угрински.

По традиция престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 година в Световния ден на театъра – 27 март. Всички номинирани спектакли ще бъдат представени в рамките на ХVІІ издание на Софийския театрален салон, който по традиция е част от Календара на културните събития на Столичната община, както и от Националния културен календар.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here