Спектакълът “Опашката” на ДКТ “Иван Радоев” получи номинация за “Аскеер” 2022 за най-добро представление

0
571
Опашката
Снимка: ДКТ "Иван Радоев

Спектакълът “Опашката” на ДКТ “Иван Радоев” получи номинация за наградите “Аскеер” 2022 – в категория “Най-добро представление”. Пиесата е по романа на Захари Карабашлиев, режисьор е Явор Гърдев, а в главната роля на Кандидата се превъплъти актьорът Владимир Карамазов, който спечели “Икар” 2022 за водеща мъжка роля.

“Опашката” ще се конкурира за наградата със спектаклите “Бурята” от Уилям Шекспир – постановка на Народния театър “Иван Вазов”, и с “Една испанска пиеса” от Ясмина Реза на Малък градски театър “Зад канала”.    

Тази година „Академия Аскеер“ удостои с почетен „Аскеер“ актрисата Меглена Караламбова. Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2022“ отива при актрисата Цветана Манева.

Фондация „Академия Аскеер” ще връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон на церемония, която ще се състои на 24-ти май – Деня на българската писменост, духовност и култура, в Театър „Българска армия”. Наградите „Аскеер” са най-старите и единствени по рода си театрални отличия в България. Те се присъждат „от артисти – за артисти“ и всяка от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. През 31-годишната си история Фондация „Академия Аскеер“ разглежда и оценява стотици творци и спектакли. 

Единадесетте спектаклови категории на „Аскеер 2022” включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 май 2021 г. до 30 април 2022 г. Тази година обект на внимание бяха над 90 представления – реализирани в този период.

Традиционно връчването на наградите “Аскеер” е под почетния патронаж на министъра на културата и на министъра на отбраната. Церемонията по награждаването е под мотото „Урок по български“ и ще се излъчва на 24 май 2022 г. директно по БНТ 1 и на запис по другите канали на Българската национална телевизия.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here