След срещата на кмета Спартански и министър Василев – добри новини за плевенския спорт

0
462
Спартански - Радостин Василев
Снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев проведе планирана работна среща с кмета на Община Плевен Георг Спартански днес. Двамата обсъдиха строителството на нова многофункционална спортна зала в града. На срещата присъстваха още зам.-министър инж. Владимир Харизанов, главният архитект на Община Плевен Светлин Митев и експерти от дирекция „Инвестиционна политика и обществени поръчки“ на Министерството на младежта и спорта.

Съоръжението трябва да бъде изградено на мястото на разрушената колописта, а средствата ще бъдат осигурени от държавата. В залата трябва да има възможност да се провеждат състезания и тренировки по няколко вида спорт – баскетбол, волейбол, футбол, хандбал, художествена гимнастика и др.

Предвидено е изграждането на помощни помещения, които да служат за тренировки по бокс, борба, вдигане на тежести, бойни спортове и др. Залата трябва да разполага и със закрита лекоатлетическа писта. Планира се да бъде изграден и закрит плувен басейн с олимпийски размери, който ще покрива всички стандарти на Международната федерация по плуване, както и хотелска част към комплекса.

Обсъжда се съоръженията да могат да бъдат използвани свободно както за професионален, така и за масов спорт по определен график. Предвидено е към залата да бъдат изградени и необходимият брой паркоместа.

По време на разговорите е уточнено, че имотът, на който трябва да бъде изградена многофункционалната спортна зала, следва да бъде прехвърлен от Община Плевен в активите на Министерството на младежта и спорта. Спартански е поел ангажимента този въпрос да бъде разгледан от Общинския съвет в Плевен още на заседанието през месец март 2022 г., информира той.

След издаването на виза за проектиране от главния архитект на Община Плевен Светлин Митев ще бъде възложена процедура за изработване на технически инвестиционен проект за спортния комплекс. Възлагането ще се извърши чрез процедура по Закона за обществените поръчки. След одобряването на технически проект ще бъде направена процедура от ММС за избор на изпълнител на строително-монтажните работи.

Предприетите действия по изграждането на нова многофункционална спортна зала в Плевен са част от заложената в коалиционното споразумение политика за построяването на енергийно ефективни спортни центрове в четирите региона на страната, отговарящи на международните спортно-технически нормативи.

Георг Спартански е запознал министър Василев и с други важни за спорта в Плевен проекти, информира той. Сред тях е скоро одобреният проект на Община Плевен по програма „Красива България“ за ремонт на волейболната зала (стени, подова настилка, таван, осветление и пр.), която се намира в Спортен комплекс „Спартак“, както и с готовия проект за изграждане на отопление в целия комплекс, с който Общината е кандидатствала за финансиране по реда на Наредба 4 на ММС, но то й е отказвано с аргумента „липса на средства“. “Изразих мнение, че имаме пълна готовност отново да депозираме в ММС този проект, тъй като е логично ако получи одобрение, изграждането на отоплителната инсталация на комплекса и ремонтът на залата за волейбол да се извършват заедно. Вярвам, че ще получим подкрепата на г-н Василев и ММС и по този проект, който считаме за изключително важен за спортната ни инфраструктура!”, коментира Спартански.

Той е запознал министър Василев и с други спортни проекти, които са в процес на реализация в момента: изграждане на футболно игрище зад Стадион “Плевен” – терен, лекоатлетическа писта, осветление, трибуни, помощни сгради, проектиране на сектор за хвърляния по лекоатлетическите дисциплини копие, гюле, чук, диск. Коментирани са още състоянието на държавната Лекоатлетическа зала, както и на двата футболни стадиона – „Плевен“ и „Белите орли“.

Кметът припомни, че със средства на Община Плевен тази година ще бъде построена и комбинирана спортна площадка за баскетбол и волейбол с ограда, осветление и пр. в жк “Мара Денчева“ (срещу „Китайската стена“) – предстои избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки.

“В заключение, силно обнадежден съм от днешната работна среща, от професионалното отношение на екипа на ММС и лично от визията на министър Василев относно инфраструктурата на и за спорта в Плевен и България. Убеден съм, че с обединени усилия и общо желание нещата могат и е крайно време да се случат- гражданите и спортистите на Плевен са доказали, че заслужават това ново отношение!”, коментира още кметът на Община Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here