Милен Македонски

След 20 години изявеният български музикант Милен Македонски се завръща като преподавател в любимото Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен, чийто възпитаник е и той, а в периода 1999-2002 г. е ръководител на Класа по вокално-естрадно сценично изкуство и преподавател по попмузика и солфеж. През новата учебна 2021/22 г. той ще води Класа по поп и джаз пеене на Венелин Андреев.

„Вени е мой ученик от въпросния клас по вокално-естрадно сценично изкуство и е много щастлив, че в предстоящата една година, в която се лекува от тежко заболяване, аз ще преподавам на неговите ученици“, поясни за „Духът на Плевен“ Милен Македонски. Той ще поеме още часовете по музикална подготовка на учениците, които учат актьорско майсторство в училището, както и вокалните състави.

Утвърденият български композитор, който в творческия си път работи с изявени попизпълнители като Ваня Костова, Маргарита Хранова и Орлин Горанов, признава, че е вълнуващо да се завърне след толкова години в своето училище. Посрещнат е много топло от своите бивши учители и настоящи колеги и е мотивиран да преподава всеотдайно всичко, натрупано по интензивния му и дълъг творчески път.

Миналата 2020 г. е особено продуктивна за него като композитор – създава 40 нови песни от март до декември, а през януари тази година още 3 песни, тъй като в условията на пандемия това е единственото му спасение като творец. Новите произведения са и аранжирани от него, а половината от тях са и по негови текстове. „Щастлив съм, че създадох толкова нови песни. Благодарен съм на Бог, че ми даде вдъхновение и благословение, за да творя. Направо ми се отвориха небесата в тези месеци!“, сподели той. Предстои песните да бъдет записани, но това е свързано със средства. Композиторът уточни, че в България това става трудно и всеки творец търси свой път за реаизиране на творческите си идеи.

„Ние с Марги Хранова сме продуценти на всичките си песни, които аз съм създал, а тя е изпяла. Трудно е, но това е практиката“, обобщава той. Въпреки това Милен Македонски вярва, че случайности няма и щом са се родили толкова нови произведения, те ще видят бял свят, когато им дойде времето. „Отделно за Марги Хранова написах 4 нови песни, както и други балади за други поппевци – доста материал се натрупа“, споделя композиторът.

Маргарита Хранова и Милен Македонски, снимка: БНР

И добавя, че животът го е научил на огромно търпение. Чака 6 години за първата си песен – „Това море и този бряг“, с която печели Голямата награда на публиката на Националния конкурс „Бургас и морето” през 2006 г. – в изпълнение на Стефан Илчев и Георги Дюлгеров.

„Има уроци, които ако си ги научил, е много добре за теб. И в крайна сметка това е разликата между нашето поколение и младите хора – те нямат търпение, не са научени на това. Мислят си, че всичко, което искат, трябва да се случи на момента. Да не говорим за бързата популярност, която идва при някои от тях за една вечер, но след няколко месеца никой не ги помни. Надявам се и всички тези важни уроци от огромния ми опит да предам на учениците си тази година, защото мисля, че ще им бъдат полезни. Стига те да искат да учат“, коментира още композиторът.

Той е зареден с енергия и идеи, има огромна фонотека, както и синбеци, които ще са много важни и полезни за учениците му. „От 20 години се занимавам с това, работил съм с почти всички млади и известни вече български певци в пиано баровете в София и съм им помагал много. На Нора Караиванова кариерата й тръгна с мои песни, а Стефан Илчев аз съм го учил да пее попмузика, както и много други. Талантливите хора имат нужда от подкрепа – на нас никой не ни е помагал и ние е трябвало сами да се справяме стъпка по стъпка, затова знам колко е трудно и искам да помагам максимално“, признава той.

По тази причина в албума „Копнеж“ с негови песни, изпълнени от Маргарита Хронова, добавят и синбеците на произведенията, за да могат да се ползват от всички млади хора, които искат да ги пеят по конкурси или на сцена. Тази практика ще продължи и при всички следващи албуми на Милен Македонски, уверява той. „Децата се радват и ми се обаждат с благодарности, както и техните ръководители“, удовлетворен е той.

Творческа биография на Милен Македонски

Милен Македонски е роден в Плевен, където започва да свири на пиано на 6 години. Звършва СМУ „Панайот Пипков” в теоритичния клас на Марияна Булева през 1985 г. Учи 2 години в Националната академиця за музикално и танцово изкуство в Пловдив, но прекъсва и по-късно завършва висшето си образование във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” със специалност музикална педагогика и класическо пеене. От 1996 до 2001 г. е пианист и вокалист на попевицата Ваня Костова.

Паралелно с това ръководи Класа по вокално-естрадно сценично изкуство към СМУ „Панайот Пипков” в Плевен и преподава попмузика и солфеж. В периода 1996-2003 г. пише авторска музика за 15 драматични и куклени постановки в театрите в Плевен, Видин, Сливен и София. Има и над 10 роли в театър „А‘парт“ – Пловдив, и в Младежката студия към Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен.

През 2001 г. се установява в София, където се изявява като пианист и певец в програмите на пиано баровете „София ленд”, „Авантюра”, „Ретро” и „Camino”. В качеството си на композитор работи с голямата българска поппевица Маргарита Хранова и заедно създават песните „Тихи стъпки”, „Копнеж”, „Само миг”, „Докога, Маргарито” и много други, а през 2017 г. издава и авторския си албум „Копнеж“, събрал 11 от съвместните им творби през годините. Композира и за изявения български поппевец Орлин Горанов, както и за талантливите и обещаващи млади попизпълнители Стефан Илчев, Нора Караиванова, Георги Дюлгеров и др.

Милен Македонски пише не само музиката, но и текстовете на повечето свои авторски песни. Аранжиментите им също са негови. Носител е на многобройни награди от български песенни конкурси.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here