Скулпторът Диана Тончева изработи барелеф на д-р Петър Берон за едноименното училище в Плевен

0
454
Берон - барелеф

Скулпторът Диана Тончева изработи барелеф на д-р Петър Берон за едноименното училище в Плевен. Паметният знак беше открит днес от авторката му и директорката на ОУ „Д-р Петър Берон“ – Плевен Ваня Дражева.

Диана Тончева е родом от Плевен и е възпитаник на училището, а в последствие завършва и Математическата гимназия “Гео Милев”. Продължава обучението си в Техническия университет в София със специалност инженерство по хидравлика и пневматика. Преди няколко години тя се връща към своята детска мечта и се отдава на любимото си занимание – да моделира. Работи малка пластика. Първото й участие е в обща изложба преди няколко години в Артцентър „Плевен“. Оттогава има много представяния в национални и регионални експозиции и биеналета. Първата й самостоятелна изложба е през септември 2017 г. Последната самостоятелна изява на Диана Тончева беше в началото на март 2024 г. в софийската галерия “Минерва”.

Откриването на барелефа на д-р Петър Берон ознаменува 200-годишнината от издаването на Рибния буквар и патронния празник на училището, който беше отбелязан тържествено с интересен концерт.

Сред гостите присъстваха Николай Абрашев – заместник-областен управител на Област Плевен, Елина Димитрова – заместник-кмет „Проекти и хуманитарни дейности“ в Община Плевен, Людмила Гоневска – началник на Отдел „Образование и младежки дейности“ в Община Плевен, Яна Личева – старши експерт по природни науки и екология в Регионалното управление на образованието в Плевен, Бисерка Илиева – представител на издателство „Просвета“, инж. Атанас Върбанов – председател на Училищното настоятелство „Успяваме заедно“, инж. Петър Йочков – председател на Обществения съвет.  

От името на кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов беше изпратен поздравителен адрес до педагогическия екип и директорката Ваня Дражева с пожелание за здраве, вдъхновение и много нови поводи за самочувствие.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here