„Сфумато“ представя онлайн авторския спектакъл „Апокриф“ на Маргарита Младенова и Иван Добчев

0
1264
Театрална работилница "Сфумато"

От този четвъртък Театрална работилница „Сфумато“ ще качва по едно представление седмично от своята театрална история в канала си в YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCLcTT8EczkUvE-zHWgjBnfQ. „В момента нямаме възможност да се срещаме с най-важното за нас – вие, нашите зрители, но можем да ви предложим да видите по какъв начин сме рисували въздуха през годините“, обръщат се от ръководството на културния институт към публиката.

Началото ще бъде поставено с авторския спектакъл на Маргарита Младенова и Иван Добчев по автентични апокрифни български текстове „Апокриф“ (1996 г), който ще бъде излъчен на 19 март от 19 часа. В него участват: Цветана Манева, Невена Мандаджиева, Таня Шахова, Жорета Николова, Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Лидия Стефанова (Лидия Николова), Владимир Пенев, Чавдар Монов, Петър Пейков, Мариан Бозуков, Димитър Мартинов, Явор Гърдев/Валери Йорданов. Музиката е на Асен Аврамов, сценографията – на Иван Добчев, костюмите – на Даниела Олег Ляхова, а хореограф е Татяна Соколова.

Българската премиера на представлението се е състояла на 12 април 1997 г. в новата тогава сграда на театъра на бул. „Цар Освободител“ 14, а френската е преди това – на 2 април 1997 г. в Нанси, Франция, където с нея се открива театралният фестивал „Пасажи“. В тази постановка е дебютът на професионална сцена на Явор Гърдев като актьор. Спектакълът е отличен с наградите „Аскеер 1997“ за най-добро представление, за костюмография на Даниела Олег Ляхова и за театрална музика на Асен Аврамов. Получава и номинации за водеща женска роля на женския ансамбъл в постановката и за режисурата на Иван Добчев и Маргарита Младенова.

Пиесата има дълъг живот и е играна в много театри в страната. 50-тото му представление гостува на плевенска сцена на 29 януари 1998 г. През февруари 1998 г. в БНР се осъществява радиопиеса по него, а тя печели Голямата награда на международния фестивал за радиотеатър „Prix Marulic“ през1998 г. „Апокриф“ е представян на множество Международни театрални фестивали в чужбина, както и в България.

„Апокрифи“ е представян на множество Международни театрални фестивали в чужбина, както и в България. На 30 юни 1999 г. е 100-тното му представление, а последното, 106-то, се играе през 2001 година. Същата година е заснет телевизионен вариант на постановката и по-късно нееднократно е излъчван.

За пиесата L’Est Republicain пише на 3 април 1997 г: „Апокриф“ е повече средновековна, отколкото антична пиеса. Тя превъплъщава чрез кал, кръв и вода панически страхове, викове на ужас, обсебващи вярвания. Тя отразява дълбините на фалическото, където полът е живот и съзидание… Със своите песни и свещи, глина и изговорени с живо дихание думи, „Апокриф“ е космическа пиеса, поставяща дявола и Бога на една и съща стълба. Един церемониален театър, който прави своя мед в кошера на времето, а своето масло – от забравените думи.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here