Сдружение „Духът на Плевен“ ще представи автобиографичната книга на композитора Стефан Диомов „Белите и черни клавиши на моя живот“

0
1442
Стефан Диомов

Сдружение „Духът на Плевен“ ще представи автобиографичната книга на големия български композитор Стефан Диомов „Белите и черни клавиши на моя живот“, която ще излезе от печат в началото на октомври 2020 г. Заедно с нея в момента се подготвя и троен диск с 60 от златните хитове на маестрото. Записите се обработват в студиото на Максим Горанов в Плевен.

Стефан Диомов разглежда с вълнение отпечатаните страници от книгата на живота си. А във Велико Търново, Плевен, Благоевград, Бургас и на други места в страната вече очакват премиерите с концерти.

В книгата, издадена от Издателска къща „Знаци“, е представена личната история на композитора, за когото животът е само музика. Четивото разказва и за любимите на поколения българи групи „Тоника“, „Тоника СВ“ и „Фамилия Тоника“. Читателите ще могат да се насладят и на много снимки от различни творчески и житейски периоди на Диомов.

Плевен ще е сред първите градове, в които книгата ще бъде „изпята“ и изговорена. В представянето й ще се включат музиканти и певци от различни поколения, чиито имена все още се пазят в тайна. Почитателите на стойностната българска поппесен във Велико Търново, Благоевград, Бургас и други градове на страната вече очакват премиерите с концерти с нетърпение. 

„Харесвам тази книга! Чете се леко и с голям интерес. Харесва ми чувството за хумор – деликатно, ненатрапчиво. Харесва ми емоцията, която е заразителна. Харесва ми отдадеността на музиката, която се усеща. Тя просто извира от всяка страница и очевидно е същината в живота на Маестрото. Харесва ми признанието към хората, които са неслучайно в тази лична история – семейството, приятелите, учителите, музикантите, поетите… Не са пропуснати събитията от значение за националната и европейска култура“, споделя Румяна Емануилиду, редактор и издател на книгата.

Румяна Емануилиду

Кратка биография на Стефан Диомов:

Роден е на 16 февруари 1945 г. в град Бургас. Ръководител е на групите „Тоника”, „Тоника СВ”, „Магистрали”, „Горещ пясък”, „Фамилия Тоника”, „Петте сезона”. Написал е десетки шлагерни песни, някои от които  добиват широка популярност. Автор е на театрална и филмова музика, на много известни детски и коледни песни.  Дългогодишен музикален директор е на фестивала „Бургас и морето”. Наричат го ласкаво „Татко Диомов”. За него песента е най-добрият начин за изразяване и общуване между хората.

Мисли на Стефан Диомов от книгата му „Белите и черни клавиши на моя живот“: 

                                                     * * *

                   Тоника”!… Толкова години треперехме над всяка сричка, над всяка нота, над всеки звук… Издигахме снагата ѝ – тухла по тухла – все по-нагоре и все по-нагоре!… „Тоника”! Тя беше нашата съдба, нашето гордо „Аз”, нашият език, нашето верую, нашата религия!…

                                                     * * *

                    „Златният Oрфей”!… Да се качиш на сцената на този форум не беше шега работа. Огромна зала, оркестър, телевизионни камери, които следят и най-малкото движение… Всичко беше на живо! Трябваше да си перфектен, сигурен, безгрешен…

                                                      * * *

                   Има песни, които се раждат за минути, но има и такива, за които е нужно време да узреят, да се избистрят като добре отлежало вино.

                                                     * * *

„Белите и черни клавиши на моя живот Наистина! Преминах и през белите, и през черните клавиши на моя живот! В него имаше от всичко! Преживях много победи и много разочарования, но не се отказах да правя любимите си неща – да пиша песни, да организирам и режисирам концерти… Не приех бездействието, няма и да го приема! Все още имам планове за бъдещи проекти – нищо, че съратниците в моя свят стават все по-малко…

Колкото и абсурдно да звучи, „Пандемия 2020“ се оказа в известен смисъл благотворна за мен. Съвсем неочаквано се обърнах назад и започнах да описвам историята си. Какво приключение – да изживееш живота си още веднъж, с всичките възторзи и непростими грешки! Направих дори откритие – сега, освободен от догми, предразсъдъци и заблуди, започнах да гледам на света с други очи. Не изпитвам гняв към никого. Негативните чувства, които толкова често нарушаваха душевния ми баланс, се стопиха като пролетен сняг. Откривам, че събитията около мен са били в по-голямата си част забележителни, вълнуващи, а аз, забързан в ежедневието си, не винаги съм ги забелязвал.“

От ляво надясно: поетът и преводач Хайри Хамдан, издателката Румяна Емануилиду, доц. д-р Емилияна Конова и композиторът Стефан Диомов. Издателката и маестрото бяха специални гости на представянето на новата стихосбирка на Хайри Хамдан „Водните лилии на паметта“ в Плевен на 18 септември 2020 г. Творческата вечер с участието на първия български дервиш Васил Тосев беше организирана от Сдружение „Духът на Плевен“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here