Сборник и CD с творби на Мария Нинова ще обогати света на българската детска песен

0
3002
Собрник с детски песни на Мария Нинова

Сборник и CD към него с творби на Мария Нинова ще обогати света на българската детска песен. Изданието е по повод 60-годишния юбилей на авторката, която е родом от град Левски, Плевенско.

Албумът събира целия й творчески труд през годините и е дело на нейните две дъщери – поп певицата Любена Нинова и цигуларката Велина Ненчев, която твори в град Есен, Германия. Сборникът е специална изненада за юбилярката, в него е включена и любимата на много деца и преподаватели „Песен за Апостола“.

Мария Нинова

„През годините мама създаде десетки детски песни, част от които бяха реализирани, но поради присъщата ѝ скромност, тя не пое инициатива повече нейни творби да видят бял свят. Така че по случай рождения ѝ ден, аз и Велина събрахме общо 15 от композициите, тя ги нотира, а неиздаваните досега бяха аранжирани от прекрасния композитор Димитър Атанасов. Дечицата от Вокална група „Смехоранчета“ с ръководител Галя Коджаманова ги изпяха и записаха, а илюстраторката Албена Каменова направи магия от рисунки! Всичко това бе пазено в дълбока тайна около 6 месеца и разкрито на тържеството за рождения ѝ ден“, разказа за „Духът на Плевен“ Любена Нинова.

Юбилярката с двете си дъщери Любена и Велина, реализирали изненадата.

Съвсем скоро сборникът с песни на Мария Нинова ще излезе в по-голям тираж от ограничените бройки, направени за най-близките, а напролет песните в албума ще бъдат представени чрез голям концерт, в който ще участват децата от Вокална група „Смехоранчета“.

„Смятам, че този труд ще допринесе за работата на учители и ще зарадва много родители, а българската детска песен ще се обогати и ще зазвучи по един нов, съвременен начин“, убедена е Любена Нинова.

Биография на Мария Нинова

Мария Нинова е родена в гр. Левски, област Плевен. Завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен със специалност пиано. Висшето си образование завършва като музиковед в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София, специалност „Педагогика на обучението по музика“.

Преподавател е по музика в няколко училища в София, а от 1993 г. запознава с вълшебния свят на музиката и малчуганите в детската градина. Музикалните занятия бързо стават любими на децата и много от тях проявяват желание за индивидуални уроци по пиано и солфеж при нея.

Мария Нинова е дъщеря на автора на химна на град Левски и негов Почетен гражданин – Христо Гарнизов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here