Сбъдната мечта: Плевенчанката Венелина Вънова създаде първия български пъзел с Панорамата

1
1031
Пъзел Панорама

Плевенчанката Венелина Вънова създаде първия български пъзел с Панорама „Плевенска епопея 1877“, който вече е на пазара с името „Вретено“. Освен Панорамата, на пъзел с 1 000 части грейна морски пейзаж с емблематичния фар на Ахтопол. Размерът на пъзелите е класически – 50 на 70 см, а за ахтополския Венелина споделя, че е за напреднали, тъй като голяма част от него е изображение на море и небе почти без облаци, което го прави доста труден за редене. Хилядникът с Панорамата ще се разпространява от Snowygift, в панорама „Плевенска епопея 1877”, може би и в Туристическия информационен център, както и в София – в заведението „Лежерно“ на семейството.

Плевенчанката отдавна търси съмишленици, с които да започне производство на български пъзели с родни сюжети, тъй като до момента има такива, но произведени в чужбина. Открива българско издателство, което печата пъзели, и успява да впечатли собствениците му със способностите си и пъзелотеката си в семейния столичен ресторант. Така се стига до производството на първия голям, изцяло български пъзел, и то с плевенската Панорама. Венелина финансира сама начинанието.

„Вълшебното чувство от сбъднатата мечта е толкова зареждащо и могъщо, че ми се иска да споделя парченце с всеки от вас и заедно да сглобим пъзел, изтъкан от щастие! Изключително съм горда, че успяхме да реализираме първите ни два пъзела да бъдат с изображения на две много скъпи за мен места – Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ и фара в гр. Ахтопол“, споделя плевенчанката.

И добавя, че в „Лежерно” всеки може да отиде и да реди пъзел, а след появата на новата българска серия „Вретено“ желаещите ще могат да вземат пъзел за вкъщи и да го връщат нареден. Предвиждат се и състезания с новите пъзели. Предстои да бъдат произведени пъзели с Панорамата с 60, 200 и 500 части.

Венелина Вънова стана известна през 2010 г., когато за 66 дни сама нареди най-големия към онзи момент пъзел в света – от 24 000 части. От Гинес не признаха рекорда й, тъй като вече имало по-голям пъзел, макар че той не беше в продажба. Това само амбицира плевенчанката, тя закупи новия гигант от 32 000 части, като този път го нареди с приятели. Ентусиастката организираше всяка събота състезания за деца за редене на пъзели в пицарията си в Плевен, а няколкото състезания за възрастни, проведени от нея, преминаха при голям успех. В тях участваха любители на пъзелите от цяла България, които специално пътуваха до Плевен. Венелина Вънова инициира и първото национално състезание по редене на пъзели, което се състоя в Плевен.

1 коментар

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here