Сатиричният театър гостува със спектакъла “Криворазбраната цивилизация” в Плевен

0
466
Криворазбраната цивилизация

Спектакълът „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ – София ще гостува на сцената на читалище “Съгласие” в Плевен на 5 юли, от 19 часа. Режисьор на заглавието е Николай Урумов, а пиесата е поставена по случай 150 години от публикуването й.

Текстът не е осъвременен, защото всички участници са се опитали да бъдат верни на духа на времето. Сценографията и костюмите в постановката са на Кирил Наумов и Боряна Семерджиева. Музикалните картини са от Иван Стоянов. Хореографията е на Татяна Янева, а стиховете – на Стефан Вълдобрев.

В спектакъла участват Албена Михова, Константин Икономов, Кирил Ефремов, Александър Григоров, Деляна Хаджиянкова, Росица Александрова, Стефания Кочева, Васил Грънчаров, Ивайло Калоянчев и др.

“Криворазбраната цивилизация“ е сатирична пиеса, публикувана през 1871 г. в Букурещ, Румъния. Творбата осмива начина на възприемане на чуждестранните модни влияния като еволюция в човешкия прогрес. Това е най-популярната и най-често поставяна пиеса на Д. Войников, основополагаща творба в новобългарското драматично изкуство. Обсъжданите проблеми в нея са вълнували повечето от деятелите на Възраждането.

Темата не спира да занимава както творците, така и публиката, затова не губи актуалността си до наши дни и продължава да се поставя с голям успех на театралните сцени.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here