“Самотата в съвременния човек/свят” е новото заглавие в афишите на ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен и Куклен театър – Стара Загора

0
200
Самотата в съвременния човек/свят - Веселка Кунчева
Снимка: Гергана Дамянова

“Самотата в съвременния човек/свят” е новото заглавие в афишите на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен и на Куклен театър – Стара Загора. Премиерата на копродукцията ще се състои на 20 юли 2022 г. на сцената на Кукления театър в Стара Загора, а за Плевен ще е на 13 октомври.

Постановката е по текстове на поетесите Антония Антонова и Цветелина Вътева. Драматизацията, режисурата и текстовете на песните са на изявената българска режисьорка от Плевен Веселка Кунчева, а сценографията е поверена на талантливата Мариета Голомехова – двете са дългогодишен творчески тандем. Асистент-сценографи са Ваня Плачкова, Елица Маринова, Сияна Пейчинова и Ясмин Манделли, музиката е на Милен Апостолов, а вокалите на песните се изпълняват от Полина Христова и Цвети Пеняшки.

В представлението участват актьорите Анна-Валерия Гостанян, Валентин Василев, Деница Дончева, Елица Матева, Ива Николова, Иван-Александър Дойчев, Ивана Бобойчева, Йордан Тинков, Любомир Желев, Маргарита Костова, Марияна Петрова.

Миналата 2021 г. плевеначни имаха удоволствието да видят спектакъла за възрастни „Страх“ на ДКТ – Стара Загора с режисьор Веселка Кунчева, която е и автор на пиесата заедно с Ина Божидарова. Сценографията е на изявената Мариета Голомехова, а хореографията е на друг доказан плевенчанин – Явор Кунчев. Заглавието е отличено с 3 награди „Икар“ 2015: за най-добър куклен спектакъл, за майсторско техническо осъществяване и за авторска музика на Христо Намлиев.

Постановката беше представена на сцената на ДКТ “Иван Радоев” в Плевен в рамките на IV-я Фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“.

Веселка Кунчева
Веселка Кунчева

За Веселка Кунчева:

Тя е завършила магистратура по режисура за куклен театър при проф. Славчо Маленов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” – през 2002 г., и няколко години по-късно специализира филмова и телевизионна режисура при проф. Г. Дюлгеров. Режисьор и съавтор е на редица успешни постановки в страната и чужбина, сред които са „Пинокио – забранено за деца” и „Голямото кихотене” на Столичен куклен театър, „В тъмното“ и „Дъх“ на Младежки театър “Суботица”, „По ръба на небето”, „Вграждане” и „Дама Пика“ на ДКТ Пловдив, „Страх“ и „Живота Бяс“ на ДКТ Стара Загора, “Момо“ на Младежки театър „Николай Бинев“, „Последното изкушение“ на Народен театър “Иван Вазов“, „Нос“ на Театър 199 „Валентин Стойчев“.

През 2014 година Веселка Кунчева и сценографът Мариета Голомехова основават театралната компания „Пъпетс Лаб“, за да изследват и търсят нови театрални способи и форми. Първият спектакъл на компанията е „Аз, Сизиф“, с който пътуват на десетки международни фестивали извън страната.

Спектаклите на плевенчанката са отличавани с престижни международни и национални награди. На сцената на Пловдивската опера тя постави тангооперата „Мария от Буенос Айрес“ с участието на друга плевенчанка в главната роля – Люси Дяковска, и рокоперата „Исус Христос суперзвезда“.

От началото на творческия сезон 2021/2022 г. режисьорката Веселка Кунчева е на щатна длъжност в Пловдивска опера.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here