Самостоятелна изложба мозайка „Градът“ откри Страхил Найденов във варненската Артгалерия „Ларго“

0
949
Страхил Найденов

Самостоятелна изложба мозайка „Градът“ откри плевенският автор Страхил Найденов във варненската Артгалерия „Ларго“. Експозицията включва както класическите мозаечни пана за стена, така и типичните за неговата работа триизмерни мозайки и скулптурни мозайки. Творбите могат да бъдат видяни до 11 март.

Страхил Найденов и галеристката Нели Вълчева.

В тях има много свободно пространство, което им дава възможност да дишат, да внушават лекота и свобода, като липсва сковаността на рамката. По този начин творецът успява да внуши вижданията си за града – място с много съдби, много пътища, тръгващи в различни посоки, място за полет и смирение, за общуване, срещи и раздели, туптящо с ритъма на човешките сърца.

Идеята за изложбата „Градът“ зрее 4 години след поканата на галеристката Нели Вълчева и преди дни намери своята реализация. Цикълът започва с една по-стара творба, наречена „Алма Матер“, в която Страхил Найденов разработва темата за началото, възникването на града – първо живота в пещерите чрез стилизирани пещерни рисунки в някои творби, после излизането от пещерите, възникването на първобитните села и превръщането им в градове. И така, трансформация след трансформация, преминава през различни етапи, докато стигне до съвременния град с неговите реалности. Чрез търсенето и изследването на съвременния град, авторът търси и образа на съвременния човек, който не присъства в творбите, но се усеща въздействието му върху града.

В творчеството си Страхил Найденов ползва класическата мозаечна техника, при която мозайката се реди директно, във вида, в който ще се вижда. Работи с естествени материали – варовик, гранит, мрамор, а за акценти ползва стъкло, керамика, полускъпоценни камъни (лазурит, ахат и други). Не използва готови парчета мозайка, а ги изсича сам от камък в процеса на създаване на дадена творба.

Авторът е роден на 2 септември 1973 г. в Плевен. Член е на Съюза на българските художници, на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП (ЮНЕСКО), както и на Дружеството на плевенските художници.

Информация и снимки: Артгалерия „Ларго“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here