С Творческа работилница по изработка на ръчна хартия ще гостува в НХА плевенският творец Диян Павлов – Джими

0
183
Диян Павлов - Джими

С Творческа работилница по изработка на ръчна хартия ще гостува в Националната художествена академия плевенският творец Диян Павлов – Джими. Събитието е в чест на 75-та годишнина от основаването на специалността „Плакат и визуална комуникация“ с настоящи ръководители проф. Кристина Борисова и доц. Стоян Дечев и е заключителната, четвърта поред работилница, в рамките на Открития конкурс за научна и художественотворческа дейност в НХА за 2022 година.

Под ръководството на неуморния плевенски автор участниците ще имат възможност да изработят свой лист ръчна хартия от рециклирана такава и ще се докоснат до магията на сътворяването ѝ. Поканени са да присъстват и всички желаещи, които искат да бъдат наблюдатели и слушатели.

Хартията дотолкова е неразривна част от битието ни вече, естествена, подразбираща се, незабележима, че рядко си задаваме въпроса откъде е дошла, какво представлява, как се прави. Благодарение на нея всъщност е възможен глобалният прогрес на нашата цивилизация, а приложенията й са неизброими, припомня Диян Павлов – Джими.

Историята ѝ, начините за производство и нейните особености ще са част от предстоящата творческа работилница, чийто водещ ще е плевенският творец – специалист с дългогодишен опит и интереси в областта на класическите технологии на печат, производството на ръчна хартия и историята и теорията на писмеността. Той е създател на уникалния жив музей на писмеността Творителница „О’Писменех!“ в Плевен, където периодично, в атрактивен и интригуващ формат, провежда театрализирани лекции и работилници на различни теми, свързани със словото и писменостите.

Джими ще поведе присъстващите на една разходка в древни епохи и цивилизации и ще ги запознае със средствата, материалите и начини на писане през хилядолетията преди хартията, след което ще разкаже и демонстрира по атрактивен начин производството на ръчна хартия по древната китайска технология на Цай Лун.

Събитието ще е на 28 април (петък), от 14:00 часа, в Ателие 404 на Новия учебен корпус на НХА в София (ул. “Шипка” №1).

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here