С тържествен ритуал Плевен отбелязва Деня на Независимостта на България

0
149
Знаме, трибагреник

Традиционният тържествен ритуал по повод 114 години от обявяването на Независимостта на България ще се проведе на 22 септември, четвъртък. Събитието ще започне в 11.00 часа пред паметната плоча срещу входа на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” на площад „Стефан Стамболов”. В него ще участват с изпълнения на химна на Р България и патриотични български песни и музика Общинският хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков

В знак на признателност към героите, загинали за свободата на страната ни, ще бъдат поднесени венци и цветя от представители на общинската и областна администрации, институции, културни институти, граждански организации, ученици и др. По повод празника кметът на Община Плевен ще произнесе слово.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с Манифест към българския народ. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз Фердинанд I приема титлата „цар“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here