С послание за мир, фотоизложба на камбани и интересни активности ще е изпъстрена Седмицата на Европа в Медицинския университет в Плевен

0
510
Камбани - изложба

Започва Седмица на Европа в Медицинския университет (МУ) в Плевен под мотото „Нека думата МИР звучи на различни езици“. Събитието се провежда от 5 до 17 май 2022 г. и включва различни интерактивни панели, които имат публичен характер и целят възможно най-широко въздействие върху младите хора в университета и в други образователни институции в града.  Инициативата за активностите е на Регионалния академичен център – Плевен, а поводът е честването на 9 май – Деня на Европа, и отбелязването на Европейската година на младежта 2022 г. 

Кампанията ще стартира на 5 май с изготвянето на постер, върху който чуждестранните студенти от МУ – Плевен са поканени да изпишат думата МИР на своя майчин език. Инициативата е в отговор на препоръката на Европейския парламент и Съвета на Европа да се насърчи ролята на активното гражданско участие в защита на общите ценности и основните права. Чрез този панел организаторите целят да изразят солидарност с Украйна и да дадат своя принос към мира, сигурността и устойчивото развитие на Земята. Мястото на постера за изписване на думата МИР е във фоайето на Ректората и ще е достъпен до 17 май 2022 г.

На 11 май – Деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, обявени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II, от 13:00 часа, във фоайето на ТЕЛЕЦ (МУ – Плевен) ще бъде открита интерактивната изложба „Звънът – миналото среща бъдещето“. Уникалната експозиция съдържа фотографии на камбани от цяла България, придружени от звука на всяка една от тях. Представени са и паспортите на камбаните, включени в мултимедийния фонд BellKnow на Института по математика и информатика към БАН. Ще бъде излъчен видеофилм, който разказва историята на създаването на изложбата.

След официалното представяне на документалната изложба в зала „Амброаз Паре“ на ТЕЛЕЦ ще се проведе викторина на тема Можете ли да разпознаете езика, който чувате? Целта на активността е да бъдат разпознати по-рядко използвани европейски езици и е с фокус върху езиковото многообразие в Европа, което е важен принос към създаването на европейската идентичност. Чрез викторината ще бъде отправено посланието, че многоезичието трябва да бъде мост, който да сближава хората, общностите или страните, а не да ги разделя.

Кампанията включва и онлайн споделяне върху специално създадена за целта Padlet стена: https://padlet.com/Vihra/j83c59g13u6q5uf2. Студентите от МУ – Плевен, както и ученици от училищата в града са поканени да споделят своя опит като отговорят на въпроса: Как дигитално се включихте в обучителния процес през последните 2 години? Инициативата акцентира върху повишаването и подобряването на нивото на една от ключовите компетентности – цифровата.

В рамките на кампанията ще се проведат още 2 събития, организирани от МУ -Плевен. Едното от тях е фестивалът Денят на народите, който ще се проведе на 13 май 2022 и тази година е част от събитията, с които Община Плевен отбелязва Празника на Плевен – 15 май.

Активностите ще завършат с конкурса „Отлично усвояване на българския език от чуждестранен студент – 2022“ в Медицински университет – Плевен.

С изброените дейности МУ – Плевен ще се включи в Конференцията за бъдещето на Европа, за участие в която висшето училище вече е регистрирало своята кандидатура. Предстои университетът да представи своите идеи по някои от темите на форума: Образование, култура, младеж и спорт; подкатегории: Образование, Култура; Здравеопазване: подкатегория: Цифрови технологии и електронно здравеопазване.

Конференцията е уникална и навременна възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европейския съюз.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here