С Кристално огърлие отличиха Северняшкия ансамбъл по повод 60-годишния му юбилей

0
1802
Димитър Димитров - Северняшки ансамбъл

Съюзът на българските музикални и танцови дейци отличи с най-високия си приз – Кристално огърлие, Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ по повод 60-годишния му юбилей. Наградата беше връчена на директора на културния институт Мариян Туджаров от председателя на Съюза Станислав Почекански снощи, след финала на празничен концерт в ДКТ „Иван Радоев“. „В тази тържествена вечер, сред феерията от звук и багри, имам честта и удоволствието да връча най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци Кристално огърлие за изключителния принос в развитието на българския фолклор и по повод 60-тата годишнина на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – град Плевен. Честит юбилей на всички и на многая лета!“, каза  Почекански. Той връчи още Златна лира на Анелия Макавеева, диригент на хора на Ансамбъла, и Сребърни лири – на Катя Александрова, артист-оркестрант, и на Росен Цветанов, артист-балетист.С

Снимка: Община Плевен

Плакет на Община Плевен по повод юбилея поднесе изпълняващият длъжността кмета Милен Яков. „Както всички присъстващи в залата, силно съм развълнуван от този невероятен празник на българския фолклор, който ни се поднася по повод 60-годишнината на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен. Признателни сме ви, че вече над половин век пазите жива съкровищницата на народните мелодии, песни, танци, традиции и обичаи. В такива моменти все по-силно осъзнаваме колко велик е народният ни гений, въплътил мъдростта, красотата, силния дух на България в творчество, което винаги ще надживее времето. Убеден съм, че няма сърце, което да не трепне от римите, от думите, от стъпките нашия фолклор. Няма очи, които да не се възхитят на пъстрите шевици и няма душа, която да не ги запази завинаги в себе си. Всички ние заслужено можем да се гордеем със Северняшкия ансамбъл, който в годините се превърна в достойна емблема не само на Плевен и България, но и в техен положителен образ пред света. Имам голямата чест в знак на дълбокото уважение и признание на усилията и таланта на поколения ръководители и артисти от Северняшкия ансамбъл да връча на директора Мариян Туджаров почетен плакет на Община Плевен с пожелание за здраве и много по-големи творчески успехи“, обърна се към артистите на сцената Милен Яков.

Снимка: Община Плевен

Мариян Туджаров се поклони на колегите си на сцената и заяви, че за него е огромна чест и отговорност да ръководи Северняшкия ансамбъл. Той благодари на всички настоящи и бивши артисти и ръководители на културния институт за приноса им в развитието му. Туджаров информира, че предстои да излезе книга, която разказва историята на културния институт.

Снимка: Община Плевен

Ансамбълът защити достойно името си с прекрасен и много емоционален концерт, който продължи два часа пред препълнена зала. Той започна с емблематичната за състава „Тъкала ли си, момина мале“ в обработка на Иван Вълев, най-дългогодишния ръководите на Ансамбъла, след което последваха три танца: „Празнично хоро“ (хор. Димитър Димитров, муз. Иван Вълев), „Острокапци“ (хор. Гето Ценковски, муз. Иван Вълев) и „От мегдана“ (хор. Мартин Мочков, муз. Красимир Кондов). Емоцията преля в песните „Ей, Стояне“ (обработка и аранжимент Красимир Кондов) в изпълнение на Цв. Върбанова и Ан. Макавеева и „Две триа“ в изпълнението на хора и оркестъра (обр. Янко Желязков). Оркестърът зарадва публиката с обичаната „Мизийска сюита“ по музика на Веселин Личев. Танцът „Мамини мили ергени“ (хор. Георги Хинов, муз. Ангел Шопов) внесе много настроение, както и пиесата „Яворе“, изпълнена отструнно трио (аранж. Красимир Кондов).

Популярната песен „Притури се планината“ в обработка на Красимир Кондов и изпълнение на целия хор сякаш хипнотизира публиката за кратко, но само за да избухне в бурни аплодисменти след финала й. Песните в обработки на Красимир Кондов „Излез, Лено“, „Из ливаде оди“, „Доне ле“ с изпълнител Катя Спасовска, „Заспала мома Калина“, представена от Петя Банева, и „Закукала кукувица“, изпята от Анелия Макавеева, бяха посрещнати с възгласи „Браво!“.

Красота, емоция и динамика внесоха танците „Българка, бяла тракийка“ (хор. Мартин Мочков, муз. Димитър Христов), „Из Шоплука“ (хор. Мартин Мочков, муз. Красимир Кондов), „Мъжки шопски танц“ (хор. Димитър Манов, муз. Красимир Кюрчийски), част от много обичаната „Шопска сюита“ (хор. Маргарита Дикова, музика Филип Кутев) и инструменталната пиеса „Северняшко дайчово хоро“ по музика на Красимир Кондов.

Бурни аплаузи предизвика появата на сцената на дългогодишния солист на Северняшкия ансамбъл Димитър Димитров, който с неизменната си усмивка и разпознаваем и въздействащ глас изпя „Гюрга пее на реката“ в обработка на Ангел Шопов, а в „Дилбер девойче“, отново в обработка на Ангел Шопов, към него се присъединиха целият хор и оркестърът. Един от най-красивите и емблематични танци на Ансамбъла – „Гергьовден“ (хор. Гето Ценовски, муз. Иван Вълев), изправи залата на крака, а кулминацията на празника и щастливи сълзи на сцената и в залата предизвика четвъртата част на „Видински танци“ на същите автори, към която се присъединиха бивши артисти от Северняшкия ансамбъл и доказаха, че любовта към фолклора е завинаги.

Снимка: Община Плевен
Дългогодишният солист Димитър Димитров.

„Песен за България“ по музика на Иван Вълев и в изпълнение на хора на Ансамбъла сложи финал на вълнуващия празник по повод 60-годишния юбилей на Северняшкия ансамбъл, който отдаде заслуженото на всички свои предшественици и създатели. Богатата история на културния институт беше представена чрез мултимедия, както и от актрисите Ива Николова и Мариета Калъпова, които вплетоха по прекрасен начин своите забавни етюди на фолклорна тематика и така добавиха неподражаем колорит към целия спектакъл.

Цветя и поздравителни адреси бяха поднесени от името на президента Румен Радев, министъра на културата Боил Банов, председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански, Община Плевен, Община Пордим, ФА „Филип Кутев“ и лично от проф. Елена Кутева, ФА „Българе“, Ансамбъл за народни песни и танци Пазарджик, Ансамбъл „Пирин“, ФА „Загоре“, ФА „Добруджа“, ФА „Тракия“, ФА „Странджа“, проф. Константин Шопов – един от основателите на Северняшкия ансамбъл, доц. Георги Хинов – хореограф и бивш ръководител на Северняшкия ансамбъл, Джейлян Демирев – хореограф и бивш ръководител на Северняшкия ансамбъл, Лилия Тошева – бивш ръководител на Северняшкия ансамбъл, ФА „Мизия“ – Плевен, Варненски свободен университет, от фолклорния отдел на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пордим, БНТ, БНР, политици, общински съветници, Общински духов оркестър – Плевен, читалище „Съгласие 1869“ – Плевен, читалище „Лик“ – Плевен, фолклорни танцови клубове от Плевен и страната, граждани, приятели и съмишленици.  

За атмосферата на събитието допринесоха юбилеен албум с фотоси от изяви на ансамбъла през годините, който получиха зрителите, и фото изложба във фоайето на ДКТ „Иван Радоев“.   

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here