С красив и вълнуващ концерт със солист Дора Делийска маестро Пламен Джуров отпразнува 70-я си юбилей в Плевен

0
572
Дора Делийска

С красив и вълнуващ концерт със солист пианистката Дора Делийска маестро Пламен Джуров отпразнува 70-я си юбилей в родния си град Плевен. Плевенската филхармония поднесе премиерно произведението му „Тост… за Плевен“, което той композира около последните местни избори. „Един тост не може да бъде дълъг, нито прекалено сериозен. С него трябва да пожелаеш нещо хубаво. Докато писах тази къса пиеска, си представях град Плевен, хората, които времето ги кара да бъдат нервни, да търсят по-добро развитие, но много често не се получава диалог между тях, а една припирня. Но тези думи започват да се натрупват и ги карат да се обединяват. Стигат се до доста шумна енергия, която се излива в един хорал – в тромпета ще го чуете много ясно. Представях си, че всички плевенчани са обединени около една цел – благосъстоянието им да бъде по-добро и благоустройството на града да стане по-красиво. Накрая произведението завършва с един поздрав от моите колеги от Плевенската филхармония – те няма да ви го кажат с думи, ще ви го изсвирят, но са толкова убедени, в това, което говорят, че даже ще тропнат с крак“, представи идеята на произведението си маестрото, след което то завладя с позитивната си енергия и оригиналност публиката.

След него на сцената на зала „Емил Димитров“ в дълга червена рокля се появи Дора Делийска, която от 20 години живее и твори във Виена, Австрия. В присъствието на своята първа преподавателка в НУИ „Панайот Пипков“ – Елеонора Карамишева, музиканти, творци, ценители, приятели и близки, талантливата плевенчанка създаде музикална вселена с интерпретацията си на Концерт № 3 в до минор от Бетовен. Всички музиканти на сцената вибрираха на една чистота в прекрасна симбиоза. И публиката едва дочака финала на третата част на произведението, за да избухне в аплодисменти.

След толкова бурен възторг съвсем естествено Дора Делийска сподели в обръщение огромното си вълнение и радост да свири на родна сцена. А нейният специален поздрав за празника на маестро Джуров беше разработка на най-известния валс на Йохан Щраус – син – „На хубавия син Дунав“.  

„С маестро Джуров ни свързва не само това, че и двамата сме от Плевен, а също и градът Виена. Аз живея от близо 20 години там, а маестро Джуров е правил там специализация, затова реших моят специален поздрав към него и плевенската публика да е една разработка на най-известния валс на Йохан Щраус“, сподели Дора Делийска, след което потъна в красотата на музиката и я предаде на залата.

Много цветя и аплодисменти изразиха благодарността на зрителите към участниците в музикалния празник, който завърши със сюита „Арлезианката“ от Ж. Бизе.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here