С изложба на Ралица Цветкова, Ренета Миловска и Илия Алексиев откриват новия творчески сезон в Къщата на художниците в Плевен

0
598
иложба
От ляво надясно: Ренета Миловска, Ралица Цветкова и Илия Алексиев

С изложба на художниците Ралица Цветкова, Ренета Миловска и Илия Алексиев ще открият на 9 септември, в 17,30 ч., новия творчески сезон в Къщата на художниците в Плевен.  

Ралица Цветкова е родена през 1975 г. в Плевен и е завършила ССХУПИ в Троян през 1994 г. Има участия в общите изложби на училището. През 2020 г. започва да рисува активно и да участва в изложби в родния си град – пролетните и есенни салони на плевенските художници, както и в други изложби общи експозиции. Подкрепя максимата на великия Леонадо да Винчи: ”Живописта е няма поезия, поезията е сляпа живопис!”, затова допълва рисунките си с поезия, създадена също от нея по повод конкретната творба.

Съчетаването на двете изкуства допринася за по-пълно изразяване на идеята на авторката, както и за по-добра комуникация със зрителя, убедена е тя. Черпи вдъхновение от красотата на природата. Пейзажите й са колоритни, от тях струят светлина и хармония. Ралица се занимава и с психология, която й дава възможност да задълбочи още повече погледа си в Битието.

Ренета Миловска завършва специалност „Сценография” в Нов български университет, която практикува известно време в софийски театри. След това решава да се отдаде на живописта. До момента е имала една самостоятелна изложба в Панагюрище, както и много участия в ежегодните изложби на Община „Изгрев” в София. Включва се в ретроспективна изложба на троянските възпитаници в ХГ „Илия Бешков” и в общи изложби.

Ренета работи с акрил и туш, съчетава различни стилове и използва много декоративния подход, а творбите й носят специален заряд, въздействащ колорит и силни внушения. Не се уморява да изобразява любимите си котки, които изненадват зрителя, надничайки от най-неочаквани места. Важен акцент в работите й са и българските черги, придаващи на платната усещане за топлина и връзка с корена.

Третият автор – Илия Алексиев, е роден през 1964 г. в Плевен. Завършва през 1983 г. ССХУПИ – гр. Троян. От тридесет години работи като художник на свободна практика в областта на керамиката, скулптурата и карикатурата. В творчеството си използва различни видове техники и съчетава различни материали – глина, метал, дърво и др. Произведенията му се отличават с креативност и новаторски идеи.

Участвал е в общи карикатурни и приложни изложби у нас и в чужбина. Носител е на награда за млад художник от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово (1994 г.), печели наградата на в. „Капитал“ от Националната изложба на карикатурата в София (1996 г).

Творческите му занимания в последните години са предимно в областта на керамиката. Неговите творби имат уникален почерк и представляват интерес както за широкия потребител, така и за ценителите на приложното изкуство в България и чужбина.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here