Работилница с глина на майстор Захари Иванов ще подпомогне талантливо дете от НУИ “Панайот Пипков”

0
304
Захари Иванов - глина, грънчарско колело

Събраните средства от Работилницата с глина на майстор Захари Иванов ще подпомогнат талантливо дете от Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен. “Помогни с таланта си за развитието на младо дарование” е мотото на инициативата с кауза. Организатор на проявата е читалище “Съгласие 1869” – Плевен, а заниманията за желаещите ще се проведат на 20 и 21 октомври, от 11 до 19 часа. Необходимо е предварително записване на телефони 0895 807777 и 064 824242.  

Грънчарят Захари Иванов над 20 години изучава тънкостите на Бусинската керамика от местните хора в село Бусинци. Майсторът се е посветил на каузата да възроди традицията на Бусинската керамична школа – една от най-старите по нашите земи, и да предаде наученото на своите ученици. За тази школа са характерни пищното скулптурно изграждане на фигуралните композиции върху ритуалните съдове и богатото им оцветяване в различни нюанси на зеленото и жълтото. 

Когато решава да проучи този занаят и да популяризира информацията за него чрез книгата си “Глина”, писателката Виктория Бешлийска от Плевен стига именно до майстор Захари Иванов и споделената информация от него включва в романа си, превърнал се в бестселър.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here