Психотерапевтът Дора Прангаджийска представя книгата си „Не за всичко са виновни родителите“ в Плевен

0
655
Дора Прангаджийска
Дора Прангаджийска

Психотерапевтът Дора Прангаджийска представя книгата си „Не за всичко са виновни родителите“ в Плевен. Срещата ще е на 31 март, 2022 г., от 18,30 ч. в читалище “Съгласие 1869” и ще премине под формата на лекция и дискусия с публиката.

“Приносът на родителите ни за това, което сме днес, е огромен, макар и не винаги да си даваме сметка за мащаба му. Дали през присъствието или отсъствието си, дали през любовта или липсата на ресурс да я комуникират адекватно с нас, дали през грижата и предпазването, или през нараняванията, родителите оказват неимоверно силно влияние. Те изцяло формират характера ни. Вярванията и поведенията им оставят отпечатък в нас, който носим през целия си живот. Дали имаме топла връзка с родителя, дали го избягваме, или пък категорично го отхвърляме, но той присъства! И не само присъства, а и влияе върху изборите, които правим като възрастни, върху поведението ни, върху начина, по който се свързваме с другите”, споделя авторката на книгата.

Всички персонажи в четивото са плод на въображението й, но са вдъхновени от различните истории, споделени в кабинета й. Описа е типични обобщени образи, съдържащи в себе си особеностите на определен тип характер, живот и взаимоотношения. Авторката е благодарна на всички, седнали на терапевтичния й диван, за вдъхновението, което й дават всеки ден през съдбите си. Именно тези истории правят книгата жива.

”За да създам всеки един от образите, ми беше нужно време за разсъждаване и писане, но и време за преживяване. Да бъда сама, да медитирам и да се свържа с образа. Но не само с този във фантазията и ума ми, а и с образа вътре в мен. Защото ние носим в себе си всички аспекти, за което ще говоря. И властността, и саможертвата, и инфантилизма, и сърдитото или пък хиперотговорно дете”, добавя тя.

Да, ролята на родителите е огромна. Дали за всичко обаче са виновни те? В тази лекция ще стане дума за това. Кои са причините да бъдем определен тип човек и родител? Кои са ограниченията, които ни пречат да се разширяваме? Как всеки един тип родителство се отразява на детето и защо последиците продължават цял живот понякога? Каква друга от познатата ни посока на поведение и възпитание можем да изберем? Тези и много други въпроси ще намерят отговори по време на срещата в Плевен.

Коя е Дора Прангаджийска?

Дора Прангаджийска е неорайхиански аналитичен психотерапевт, магистър по педагогика и психология. Преподавател по динамична психология в Българския институт по неорайхианска аналитична психотерапия. Занимава се с индивидуална и групова психотерапия. Водеща на множество лекции, семинари и психотерапевтични работилници на различни теми. Специалист в работата с осиновени хора и родители, осиновили деца. Автор на книгата „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“. През 2018 г. е номинирана за „Златна ябълка“ за принос към правата и благосъстоянието на децата в България, връчвана от „Национална мрежа за децата“. През 2019 г. получава награда на Mila.bg и в. „24 часа“ „Вдъхновителки“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here