Пробегът на мира ще мине през Плевен

0
422
Пробег на мира

В края на май тази година отборът на „Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run“ (Пробег на мира) пое по поречието на река Дунав, която свързва 10-те държави Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна и се влива в Черно море. България е част от маршрута на Пробега на мира, който в периода 02-11 юли ще посети над 35 населени места в страната. Пробегът на мира ще мине пред Плевен на 5 и 6 юли, като втория ден е предвидено тичане с граждани до Панорама “Плевенска епопея 1877”. Събитието ще зарадва и жителите на Кнежа, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Никопол, Белене и други населени места в Област Плевен.

Пламтящия факел ще донесат на границата бегачи от съседна Сърбия. Олимпийската шампионака по художествена гимнастика от Токио 2020 Мадлен Радуканова официално ще приеме факела и ще се присъедини към международния отбор в посока Видин – родния град на цялото ѝ семейство.

По план отборът ще пробяга 784 км за период от 9 дни. През годините Факелът на мира спира в много населени места, където с участието на местните власти, неправителствени организации и граждани се организира тържествено посрещане на Факела на мира и отбора от бегачи. Организаторите на пробега за България споделят, че се очертават доста динамични дни с богата палитра от културни програми, подготвени специално за посрещане на пламтящия факел и международните бегачи от различни краища на стария континент –  Ирландия, Франция, Германия, Хърватия, Румъния, Латвия, Македония, Австрия, България. Всички те са доброволци и в духа на единството и хармонията правят своята стъпка към мира, разпространявайки посланието за мир в различни кътчета на света.

Пробегът на мира е световна щафета с горящ факел, който се предава от ръка на ръка, от човек на човек, от държава на държава. Всеки има възможността да поеме факела, да направи стъпка към мира и да почувства единство с общия стремеж на деца, жени и мъже по целия свят. Чрез Пробега на мира всеки може да даде израз на своите надежди и мечти за един по-хармоничен свят. От 1987 година Пробегът на мира преминава през повече от 150 страни по целия свят. Милиони хора – деца, възрастни и политически лидери – са взели участие в международната щафета. За тези 35 години са изминати над 600 000 км, което се равнява на 15 обиколки на Земята.

Мнозина споделят, че бягането с Факела на мира е неповторимо преживяване. То подчертава важността на стремежа към мир и пробужда усещането за мира като динамична, изпълваща и постижима реалност. Над 7 милиона души, от ученици до държавни глави, са споделили радостта си от това преживяване. Запалвайки искрите на Мира в сърцата по целия свят, Пробегът на мира трепетно очаква появата на изцяло ново поколение, приело като своя каузата на истинския всеобхватен мир.

Основател на Пробега на мира е Шри Чинмой – международно признат философ, художник, поет и спортист, посветил живота си на идеалите за световен мир и единство. Той дава началото на многобройни инициативи, обединяващи хора от различни култури с идеята, че спортът е един от най-мощните инструменти за насърчаване на глобалната хармония.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here