Приключи реставрацията на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

0
777
Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

Успeшно приключи реставрацията на художественото платно във впечатляващата зала „Панорама” на художествения музей Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, информират от Община Плевен. Подобна дейност се осъществява за първи път, откакто емблематичният обект е построен. За 45 дни, освен реставрация и консервация на художественото платно, беше извършено и почистване и възстановяване на предметния план.

Реставрацията в Панoрaмата се осъществи със средствата, събрани от дългосрочната национална кампания на BILLA България „Ние обичаме България”. Проектът стартира през 2016 г. по инициатива на търговската верига в подкрепа на значими исторически паметници и природни забележителности, част от 100-те национални туристически обекта, които се нуждаят от възстановяване или поддръжка. 

През 2018 г. кампанията подкрепи един от най-емблематичните исторически обекти в България – Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Хиляди българи се включиха в инициативата и дариха средства, закупувайки билети за грандиозен благотворителен концерт в зала „Арена Армеец“. Така от продажба на билети и други съпътстващи дейности бяха събрани 78 449, 94 лв.

„Художественото платно в Панорамната зала е един от най-впечатляващите елементи в Панорамата и се радваме, че благодарение на кампанията „Ние обичаме България“ ще успеем да го съхраним за следващите поколения. Тази реставрация беше необходима и сме щастливи, че се случи с подкрепата на толкова много българи. Сърдечно благодарим на всички, които се включиха в инициативата”, заяви Емилия Зорнишка, директор на Регионалния военноисторически музей – Плевен.

В рамките на кампанията „Ние обичаме България” освен Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, бяха подкрепени още два значими български символа – Паметникът на свободата на връх Шипка (през 2016 г.) и Мадарският конник (през 2017 г.). Благодарение на инициативата през това лято беше завършена реставрацията на бронзовия лъв на Паметника на Шипка. От края на миналата година пък Националният историко-археологически резерват „Мадара”, където се намира Мадарският конник, е с модернизиран информационен център, оборудван с виртуална реалност, образователни игри и съвременна техника.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here