Президентът Румен Радев ще открие Изнесения комплекс за авиационно образование на ВВВУ “Георги Бенковски” в Плевен

0
423
ИКАО - ВВВУ

Президентът и главнокомандващ въоръжените сили на Република България Румен Радев е поканен да открие Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) на ВВВУ “Георги Бенковски” в Плевен. Събитието е на 18 януари 2023 г., информират от ВВВУ „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия.

За участие в тържествения ритуал по откриване на Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) са поканени представители на Министерството на отбраната и Българската армия, държавната и общинска власт, институции с отношение към авиационното образование.

В почетния строй за посрещане на президента ще бъдат блокове от курсанти и преподаватели от ВВВУ, блокове военнослужещи от Единния център за начална подготовка и в.ф. 38220, както и студенти от Медицинския университет, учащи от партньорските училища ИНУ „Христо Ботев“, СУ „Иван Вазов“, Спортно училище „Г. Бенковски“, гвардейски отряди от ОУ „Д-р Петър Берон“ и от град Русе.

Президентът Румен Радев ще връчи свидетелствата за летателна правоспособност на полетен екипаж на курсантите от 011 кл. отд., специализация „Летец-пилот“, защитени достойно след теоретичен курс пред Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. В програмата е предвидена и среща на президента с курсанти, студенти, ученици и преподаватели.

Преди три години, на 20 януари 2020 г., президентът и министърът на отбраната Красимир Каракачанов откриха възстановеното Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и връчиха бойното му знаме.

През 2020 г., с решение на Общинския съвет – Плевен, Община Плевен предостави безвъзмездно на ВВВУ сградата на бившето Основно училище „Марин Дринов“ в град Плевен. Със собствени сили районът е почистен от храсти и опасни дървета, възстановена бе над 300 метра ограда и захранването с вода на сградата.

През 2021 г. е проведена обществена поръчка за „Изпълнение на инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на СМР“ на обекта.” Сградата е въведена в експлоатация с Акт 16 и функционира като Изнесен комплекс за авиационно образование (ИКАО) към Училището – в него вече се обучават курсанти и студенти.

През първия етап в сградата са изградени Център за настаняване на обучаеми с капацитет 42 места за настаняване и 2 апартамента за настаняване на гост–преподаватели, 12 кабинета на различни катедри, една поточна зала и офиси за преподавателския състав, спортна зала със съблекални и санитарни възли.

Предстои реализиране на втория етап за реконструкция на ИКАО, който включва изграждане на аула, фитнес зала, столова за бързо хранене, топла кухня за раздаване на храна и санитарни възли.

Пред обновената сграда на Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) е поставен историческият за българските ВВС самолет Миг-21Ф-13. Той е приет на въоръжение през месец октомври 1963 г. в България и е предоставен за учебно пособие на ВНВВУ „Георги Бенковски“ през 1972 г. Самолетът изтребител Миг- 21Ф-13 със заводски номер 1118 и последен борден номер 422 е реставриран от екипа на катедра „Техническа експлоатация на летателните апарати“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here