Премиерата на страстната Танго меса “Буенос Айрес” в Плевен покори безапелационно многобройна публика

0
511
Танго меса - концерт

Премиерното изпълнение в Плевен на темпераментната Танго меса “Буенос Айрес” от аржентинския композитор Мартин Палмери покори многобройна публика в зала “Илия Бешков” снощи. Възпламеняващата сетивата творба пренесе присъстващите в едно други измерение – на красота и хармонията, в което силата на изкуството твори чудеса.

С неудържими аплодисменти, прокраднали се между частите на творбата, зрителите бързаха да изразят своето възхищение от преживяното и да възнаградят певците от Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева. Изпълнителите изваяха впечатляващи музикални картини, с които предадоха по най-добрия начин посланията на творбата.

Признание за виртуозното си изпълнителско майсторство получи и акордеонистката Вероника Тодорова, без която общото внушение на това необикновено произведение нямаше да бъде същото. Преди началото на танго месата тя подготви присъстващите за предстоящото музикално пътешествие с красивите си изпълнения на произведения от Астор Пиацола, Ренцо Руджиери и Чик Кориа.

В общия музикален пъзел водеща солистична роля имаше сопраното Милена Йотова. Тя преведе публиката през цялата палитра от емоционални състояние, кодирани в произведението, и чрез разнообразието от динамики и динамичните контрасти, предвидени от композитора, пресъздаде силно емоционални и вълнуващи състояния.

Милена Йотова

В музикалното събитие вплетоха с всеотдайност своето изпълнителско изкуство и музикантите от Плевенската филхармония Катя Данчева – цигулка, Соня Велчева – цигулка, Борислав Иванов – виола, Виктория Генова – виолончело, Стилиан Цанков – контрабас и Магдалена Начева – пиано.

Прекрасната интерпретация на произведението стана възможна благодарение на диригента Георги Милтиядов, който с присъщите си емоционалност, безкомпромисен професионализъм и всеотдайност оживотвори тази толкова вълнуваща и ярка със своя темперамент творба.

На пръв поглед най-чувственият от всички танци изглежда не се вписва в църковен контекст, но въпреки това през 1996 г. аржентинският композитор и диригент Мартин Палмери се осмелява да съчетае тангото с латинския текст на месата. В своята Танго меса „Буенос Айрес” Палмери обединява сакралния стил с типичните стилови черти на аржентинското танго. Докато хорът следва класическата структура на католическата литургия в шест части: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus и Agnus Dei, елементите на тангото се вливат в акомпанимента на ансамбъла – не само инструменталният ансамбъл следва модела на Tango Nuevo с пиано, струнни инструменти и бандонеон, но и цветът на тона и ритъмът са базирани на него.

Композиторът определя важна роля на бандонеона (в Плевен този инструмент беше заместен успешно от вълшебния акордеон на Вероника Тодорова) в интерпретацията на текста на месата – типичният инструмент за танго със своя силен въздушен шум стене и пръхти и така илюстрира смисъла на литургичния текст с богатство от емоции: болка и скръб от смъртта на Исус на кръста, радост от Възкресението, страх от мъките, молитва за вътрешен мир.

Танго месата „Буенос Айрес“ е сочена за най-известната и най-успешна творба на Мартин Палмери. Тя е изпълнявана в над 16 страни, като често самият автор е на сцената в ролята на солист пианист. Произведението е наричано с основание “удивителен шедьовър” и покорява безапелационно публиката във всяка точка на земното кълбо.    

Концертът в Плевен, който се състоя снощи, беше едно от музикалните събития по повод 70-тата годишнина на Плевенската филхармония. Огромният интерес от страна на публиката към произведението вероятно ще провокира и следващи негови изпълнения. Сред зрителите имаше и не малко от други градове, между които София, Ловеч, Троян. Емоциите на публиката избухнаха в пълен мащаб след финала на танго месата, а специален комплимент към присъстващите беше “Либертанго” от Астор Пиацола в изпълнение на акордеонистката Вероника Тодорова и маестро Георги Милтиядов, който влезе в една от обичайните си роли – на пианист.

“Либертанго” от Астор Пиацола, изпълняват: Вероника Тодорова – акордеон, и Георги Милтиядов – пиано.

Снимки: Плевенска филхармония

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here