Предпремиерата “Когато гръм удари” е в афиша на ДКТ “Иван Радоев” тази седмица

0
371
Когато гръм удари

Предпремиерата на новата постановка “Когато гръм удари” по П. К. Яворов на ДКТ “Иван Радоев” – Плевен, ще се състои тази седмица. Спектакълът ще се играе на 15 юни, от 19 ч. Режисьор на спектакъла е Ростислав Георгиев, сценограф – Дарена Донева, а композитор – Давид Кокончев. Участват актьорите от плевенската трупа Ива Николова, Адриан Филипов, Генади Николов, Антъни Пенев, Теона Димова, Васил Витанов

„…В главата ми се върти постоянно сюжетът на една драма, който не ми дава мира. Действието се развива в един голям чифлик, под сянката на стари дъбове и лъчите на късно лято. Чувствувам да ме заобикаля едва трептящата атмосфера на тоя живот, в който всичко е спокойно като повърхността на застояла вода. Внезапно, след повече от двадесет години, в тая вода пада един камък и разтърсва гладката повърхност, за да се види целият процес на отровно гниене, който се е извършвал в дълбочините. После отново повърхността се успокоява и само малки мехурчета от нея издават процеси на вътрешно разложение…“, пише самият Яворов на 2 май 1908 г. по повод своята пиеса.

Представлението на ДКТ “Иван Радоев” поставя своя фокус върху премълчаното – катализатор на „отровното гниене“ на живота, и прави опит да проследи как стаената, забравена, потулена истина бавно и незабелязано пропуква своя път през времето. Как понасяме раздялата с илюзиите, които сами сме изграждали и утвърждавали като неотменна реалност, как се изправяме срещу собствения си провал и какви излизаме след тази среща, са част от въпросите, които поставя спектакълът.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here