Празничен концерт “Заедно в изкуствата” представят НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен и НУИ „Добри Христов“ – Варна

0
246
концерт

Празничен концерт “Заедно в изкуствата” ще представят НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен и НУИ „Добри Христов“ – Варна. Събитието е по повод 20 години от създаването на училища по изкуства в България и ще се състои на 11 май, събота, от 18,30 ч., в ДКТ “Иван Радоев” в Плевен. Солисти и състави от двете училища ще създадат пъстър и пищен музикален празник за радост на публиката.

На сцената ще излязат Народен оркестър със солисти с ръководител Борислав Иванов и изпълнители от специалностите „Български танци“ и „Народен хор“ от плевенското училище. Представители на същите специалности при училището във Варна ще се представят пред плевенската публика с впечатляващи изяви.

Класическият профил ще бъде представен подобаващо. На сцената ще излязат Акордеонен ансамбъл „Акордеомания“ с ръководител Ценка Тодорова, Духов квинтет с пиано, изпълнители на пиано, маримба, валдхорна, флейта, цигулка – всички от НУИ „П. Пипков“ – Плевен, Струнен оркестър със соло маримба с диригент Стефан Славчев от НУИ „Д. Христов“ – Варна, и др.

През 2004 г. Министерството на културата на Република България разработва концепция за обединяване на различни изкуства под един покрив, в едно училище, с идеята това да доведе до силни центрове, поддържащи високо качество на професионалното обучение по изкуствата в различни населени места. Така се раждат националните училища по изкуствата.

Първото извънстолично училище, придобило този статут през 2004 г., е НУИ “Добри Христов“ във Варна, като още същата година към него се присъединява и НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен.

Идеята се оказва не само успешна, но и устойчива във времето и дава своите добри плодове неспирно. Днес училищата по изкуства се открояват с безкомпромисно ниво на професионална подготовка на своите възпитаници – доказват го многобройните призове и лауреатски звания от европейски и международни творчески форуми и приемът на учениците им в елитни академии по изкуства у нас и в чужбина.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here