Последната творба на акад. Светлин Русев, стативът и палитрата остават завинаги в родния му Плевен

0
783
последната творба на Светлин Русев
"Следи върху камък", автор: акад. Светлин Русев

Последната незавършена творба „Следи върху камък“ на акад. Светлин Русев намери своя постоянен дом в ХГ „Илия Бешков“ в родния му град Плевен. Композицията, която представлява своеобразен параклис с олтар, беше транспортирана от с. Драгичево със съгласието на дъщерите на акад. Русев – Ралица и Милкана. Внушителната работа е позиционирана в близост до огромната маслена работа „Светлина и мрак“ на маестрото, която преди десетилетия той дарява на галерията.

„Светлина и мрак“, автор: акад. Светлин Русев

Новата ценна придобивка за артпространството събра на рождения ден на акад. Русев – 14 юни, кметът на Община Плевен Георг Спартански, политикът, бизнесмен и колекционер Васил Антонов, който подкрепи финансово проекта, проф. Кирил Мескин, съдействал с компетентността си за експонирането на работата, дъщерите на акад. Русев – Ралица и Милкана, изявени творци от Плевен и страната, сред които ученици на маестрото, политици, хора на изкуството, граждани.

Професор Ивайло Мирчев, ученик на акад. Русев.

Бяха споделени спомени и мисли на маестрото, стана дума и за следата която остави акад. Светлин Русев в изкуството и сърцата на съвременниците си. Дъщерята на художника – Ралица Русева, разказа за замисъла на последната творба на своя баща. Композицията от гранитни блокове представлява своеобразен параклис с олтар. Щрихиран е разпнатият Исус, маркирани са и други библейски мотиви, вдъхновени от любими икони на акад. Русев.

В композицията присъства и Ванга. Втъкана е идеята за страданието, търсенето на светлината, победата на доброто и силата на прошката, от които авторът се интересува много в края на жизнения си път. Тук е и каменният метър, който той е държал до последния си дъх.

Каменният метър, с който акад. Русев работи до последния си дъх.

Сестри Русеви предоставят на галерията и чернова на текста за покана за предстоящата авторска изложба на своя баща, която той по традиция прави на всеки свой рожден ден и която трябваше да се състои на 14 юни 2018 г, но той не я дочаква…

В приветственото си слово Ралица Русева информира, че до края на годината в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ – една от духовните перли на Плевен, ще има обособена зала с работи на световноизвестния й баща, които ще бъдат дарени на Плевен. Кои ще са произведенията, ще бъде изненада, допълни тя.

Благодарност към всички, които имат заслуга композицията да бъде експонирана в Плевен, отправи и кметът Георг Спартански. „Малцина са хората като акад. Светлин Русев, които не само са одарени с талант от Бога, но и с мисията да бъдат визионери. Той изпълни с достойнство тази своя мисия и заслужено остава в нашата памет“, подчерта Георг Спартански.

Палитрата и стативът на акад. Русев са изложени по волята на неговите дъщери в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев”. 

Ралица Русева (вляво) и Милкана Русева.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here