Поезията на Георги Атанасов и цигулката на Лъчезар Атанасов потопиха плевенската публика в свят на красота и мъдрост

0
966
Георги Атанасов и Весела Димова
Георги Атанасов и поетесата Весела Димова, снимка: архив "Духът на Плевен"

Културният форум Плевенска артсцена „Измерения“, който се организира от Сдружение „Духът на Плевен“, представи за пръв път пред плевенска публика поета Георги Атанасов и неговата нова стихосбирка „Където бях и пак ще бъда“. Творбата носи подзаглавие „Фамилна книга за родители, за децата им и за родителите на родителите“ и е събрала поетични откровение за 3 поколения – нещо, което за първи път се прави в българското книгоиздаване.

Творецът поведе публиката сред ароматите на спомени, осъзнатост и частици мъдрост, проектирани от целия заобикалящ ни свят в афористичната му поезия. В нея водата има памет и всяка капка носи не само живот, а информация за сегашни и минали времена. Вечен и любим символ на чистота, красота и многоизмерност за поета е пчелата – златна, като есента, и носеща, сякаш от друго измерение, посланията на живота. Сред останалите знаци в творчеството му са плодът, семето, нивата, дъждът, дърветата, птиците, човеците.

Плевенската четяща общност прие поета топло, с интерес и аплодисменти, а той благодари за перфектната организация на домакините на събитието и сподели, че с радост би се връщал отново в Плевен.

Зрителите в препълнената зала аплодираха и известната българска поетеса Весела Димова, която влезе в поетичен диалог с Георги Атанасов и чрез женската си енергия добави нови нюанси към много от неговите творби. Въздействието на словото допълни цигулката на младия музикант Лъчезар Атанасов. Той изпълни „Ларго“ от Верачини, „Кантабиле“ от Паганини, „Размишление“ от Масне и „Севдана“ от Георги Златев-Черкин.

На финала на вечерта Йото Пацов, писател, журналист и редактор на поезията на Георги Атанасов сподели мисли за мисията на поетите да превеждат откровения от невидими светове на понятен език за другите. Той изрази и възхищението си от дейността на Сдружение „Духът на Плевен“ и пожела на създателите му вдъхновение за нови стойностни културни събития.

Биография на Георги Атанасов

Поетът Георги Атанасов е родом от Лом, но от години живее и работи в София. Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен и журналистика в Софийския университет. Работил е в списание „Български воин“, вестник „Българска армия“ и др. Бил е завеждащ редакция за художествена литература и главен редактор на Военното издателство.

Автор е на 12 книги, на научно изследване, на сценарии за телевизионни предавания. Носител е на наградата на София в Националния поетичен конкурс „В полите на Витоша“ (2010 г). Член е на Сдружение „Смисъл“ и негов учредител, а до преди година – и на Съюза на българските писатели. Основател е и председател на Сдружение „Форум Демокрит“ за популяризиране на българската наука и резултатите от нейните изследвания, както и на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

Биография на Лъчезар Атанасов

Лъчезар Атанасов е завършил Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа на Новислав Михайлов. Носител е на първа награда от Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник (2017 г.) Свирил е в Симфоничния оркестър на училището, както и в оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ в София, а от една година твори в Габровския камерен оркестър.
Учи в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София – в класа на световноизвестния проф. Йосиф Радионов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here