Поетесата Добрина Симова от София ще представи поетичната си антология „Омагьосване“ в Плевен

0
160
Добрина Симова

Поетесата Добрина Симова от София ще представи поетичната си антология „Омагьосване“ в Плевен на 5 март. Литературната среща ще е в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“, от 16 ч. Организатори са Международното творческо сдружение „Сцена на духовността“, НЧ „Пробуда – 1990“ и Клуба на дейците на културата в Плевен.

Добрина Симова е родена в Угърчин. Следва българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, след което се реализира като учителка и журналистка. Има богата творческа биография и множество награди. Работи с успех в различни жанрове – поезия и проза за деца и възрастни, сатира.

„Омагьосване“ (изд. „Мултипринт“, С., 2023) е тринадесетата ѝ книга и втората за 2023 г. – след сборника с разкази за деца „Всичко е шест“. Новата творба включва избрана нейна поезия, която вече е публикувана в периодичния печат и в електронни издания, както и в сборници, алманаси, антологии и онлайн групи. Творбите са с голямо тематично разнообразие и са обособени в седем раздела.

Много от поетичните откровения са в класически стих, а други са създадени чрез свободата на белия стих. Подбраните стихове са от широк времеви диапазон – от 1990 („Толкова по…“, публ. в. „Мисъл“ от 30.11.90) до най-новите от края на 2023 г. Сред тях е и цикълът „Полет“, намерил място в онлайн изданието на бр. 4/2023 на сп. „Картини с думи и багри“ /30.11/, както и в печатното издание на броя.

Двата последни раздела на антологията са цветно приложение със снимков материал от премиери на книги на авторката, рецитали, срещи с читатели, ученици и други публични изяви и литературна критика – отзиви и рецензии за отделни книги и за цялостното ѝ творчество.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here