Георги Константинов представя новите си поетични книги в Плевен

0
499
Георги Константинов

Георги Константинов ще представи новите си поетични книги “Роднина на дъжда“ и „Вечерни слънчогледи“ в Регионалната библиотека “Христо Смирненски” в родния си град Плевен. Именитият български творец ще зарадва почитателите си с авторски рецитал, а трубадурът Румен Спасов ще изпълни песни, създадени по негови стихотворения („Колхида“, „Древноримски гадател“, Песничка за истината“, „Тиква“, „Балада за лекето“ и др.). Ще има налични и двете поетични книги, а желаещите ще могат да получат автограф от поета. Литературната среща е на 23 май 2023 г., от 17,30 ч. Организаторите на събитието са Регионалната библиотека и политикът Румен Петков.

Георги Константинов е роден на 20.12.1943 в гр. Плевен, където завършва гимназия, а впоследствие – и българска филология в Софийския университет (1967). Бил е зам.-главен редактор на в. „Народна младеж“, главен редактор на сп. ”Родна реч”, главен редактор на сп. ”Пламък” (от 1983) и негов управител. Народен представител е в VII ВНС (1990-1991) и заместник-министър на културата (1995). Главен секретар е на Съюза на българските писатели (1997), член е на българския ПЕН център от 1996 г. и негов почетен председател.

Георги Константинов дебютира с три стихотворения: „Еделвайс“, „На път“ и „Хижа“, публикувани в сп. „Родна реч“ (№ 6, 1959 г.). Сътрудничи на в. „Литературен фронт“, „Пулс“, сп. „Читалище“, „Септември“, „Пламък“, „Тракия“, „Хоризонт“ и др. От 1993 г. е издател на възстановеното сп. „Пламък“. Дебютната му поетична книга „Една усмивка ми е столица“ излиза през 1967 г..

Автор е на над 30 стихосбирки, като част от тях са преведени на френски, немски, руски, полски, украински и др. езици. Стиховете му са включвани в различни антологии, на различни езици – английски, японски, хинди, руски, немски. Пише и книги за деца – неговият роман „Туфо Рижият пират“ е издаден на седем езика.

Носител е на Меdalika Pontificia Vatikan (1996), Национална награда за поезия (1979, 1983), Национална награда за детска литература (1987), награда ”Петко Р. Славейков”, Награда на Министерството на образованието и науката (2001), Национална награда за цялостен принос в детско-юношеската литература ”Константин Константинов” (2005) и др.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here