Почитат паметта на Георги Парцалев в родния му град Левски – започват празниците на изкуствата на негово име

0
749
Георги Парцалев

На днешния ден, 16 юни, се навършват 96 години от рождението на великия и безкрайно обичан български актьор Георги Парцалев. По традиция в родния му град Левски ще почетат паметта му с ралични събития. Дългоочаквани и значими са празниците на изкуствата на негово име. Събитието се организира от Община Левски и НЧ „Георги Парцалев – 1091”и ще продължи от 16 до 18 юни.

На 16 юни, в 10,30 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на актьора, а след това ще бъде открита изложба с архивни картини „Спомени от 20-ти век“ във фоайето на читалището – произведенията са рисувани от различни художници през осемдесетте години на миналия век.

В камерната зала НЧ „Георги Парцалев 1901“ е оформен кът с част от дарените лични вещи и мебели на актьора, които могат да бъдат разгледани в рамките на празничните дни.

Самодеен театрален колектив ”Георги Парцалев” ще представи театралната  постановка „Село – БГ. Кол“ от 19 часа в читалището. Автор на пиесата е Димитър Златинов, а режисьор – Сергей Константинов. Музикалното оформление е на  Красимир Кръстев, а за осветлението ще се погрижи Пламен Пенчев.

„Село Бг. Кол“ е пиеса за изоставените и обезлюдени български села и за надеждата на хората за по-добро бъдеще. В спектакъла участват Десислава Георгиева, Георги Романов, Калоян Генов, Радослав Славеев, Румен Константинов, Тоня Тодорова и Цанка Михайлова.

На следващия 17 юни от 19 ч. ще се играе комедията на абсурда „Застреляйте идиотите!”. Автор на постановката е Емил Йотовски, а режисьор – Веселин Плачков.

На 18 юни от 19.30 ч. Спортен клуб „Ви ес феерия” – Мажоретен състав „Дъга” и Танцова група „Фолклор на етносите” ще зарадват жителите и гостите на град Левски с интересна танцова програма, а в 20 часа вечерта ще започне Стрийтфест парти с участието на рокгрупите „Изида“ и „Земетръс“ и певиците Любена Стоилкова и Габриела Нанакова.

Георги Парцалев и певицата Йорданка Христова
Актьорът Георги Парцалев и певицата Йорданка Христова. Снимка – Георги Тошев

Биография на Георги Парцалев

Големият комик се ражда на 16 юни 1925 г. в семейството на Веска и Иван Парцалеви, в тогавашното село Левски. Завършва гимназия в Плевен, а след това учи медицина в Софийския университет. Постепенно обаче открива, че има актьорски талант и през 1956 г. започва да играе в Сатиричния театър. Само две години по-късно идва и първата му роля в киното в известния наш филм „Любимец 13“.

Едни от филмите, с които ще бъде запомнен, са „Кит”, „Петимата от Моби Дик” (1970), „С деца на море” (1972), „Сиромашко лято” (1973), „Баща ми бояджията” (1974), „Два диоптъра далекогледство” (1976), „13-тата годеница на принца” (1987).

Незабравими роли на Георги Парцалев в театъра пък са в постановките “Михал Мишкоед”, “Големанов”, “Ревизор”, “Смъртта на Тарелкин”, „Чичовци“, „Баня“, „Суматоха“, „Обичате ли човешко?“ и др.

На 9 юни 2020 г. на книжния пазар излезе книгата „Хамлет от град Левски”, написана от журналиста Георги Тошев за гениалния актьор. На 18 юни от 18:30 часа в Сатиричния театър авторът ще представи заглавието, както и филма „Рицарят на смеха“ (Арто плюс). 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here